Economie

​RUSIA A INTRODUS RESTRICŢII LA IMPORTUL TUTUROR TIPURILOR DE FRUCTE DIN MOLDOVA

18 iulie, 2014

Rusia a introdus restricţii temporare la importul din Moldova a tuturor tipurilor de fructe – mere, pere, caise, vişine, cireşe, nectarine, piersice, prune şi porumbele. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, anunţul a fost făcut de vicepreşedintele Rosselhoznadzor, Alexei Saurin, prin intermediul unei conversaţii telefonice cu directorul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova, Ion Sula.

Potrivit spuselor demnitarului rus, furnizorii moldoveni de produse vegetale sus menţionate continuă să încalce cerinţele de carantină internaţionale şi ruseşti.

„Au fost depistate noi loturi de produse vegetale din Moldova, infestate cu molia orientală”, a explicat Saurin.

Sula a menţionat că organele competente ale Moldovei acordă atenţie sporită securităţii produselor exportate, recunoscând, totuşi, că controlul de laborator în privinţa loturile destinate exportului în Rusia nu are loc pe deplin.

Potrivit opiniei funcţionarului Rosselhoznadzor, anume acestui fapt se datorează marea parte a încălcărilor la livrarea produselor vegetale moldoveneşti în FR, fapt ce poate provoca răspândirea în Rusia a organismelor de carantină ce pot prejudicia substanţial agricultura acestei ţări.

Potrivit spuselor lui Saurin, ca măsură suplimentară, Rosselhoznadzor introduce interdicţia de a transportat produse vegetale chiar şi în geanta de mână sau bagajul pasagerilor din Moldova.

Pe site-ul agenţiei federale nu se indică data aplicării sancţiunilor, însă un şir de surse mass-media din Rusia au răspândit o informaţie, potrivit căreia restricţiile vor fi aplicate începând cu 21 iulie. Autorităţile moldoveneşti presupuneau că astfel de măsuri vor fi aplicate ca răspuns la decizia Chişinăului de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2014.07.21 14:54 Benea
    Ce Rusia vre de l;a noi moldoveni?
  2. 2014.07.22 09:02 Timofei
    Pentru noi asta poata sa fie o catastrofa!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.