Economie

​MOLDOVA A EXPORTAT ÎN SĂPTĂMÂNA TRECUTĂ CIRCA 200 TONE DE MERE

09 martie, 2015

Moldova a exportat în Rusia pe parcursul săptămânii trecute circa 200 tone de mere, a relatat corespondentului „INFOTAG” viceministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vlad Loghin.

El a spus că deocamdată ministerul nu dispune de date exacte, deoarece cu fiecare zi volumul livrărilor creşte.

„Moldova a reluat livrările abia o săptămână în urmă şi deocamdată nu ne aşteptăm la volume mari. Conform datelor preventive, am expediat în Rusia circa 10 camioane”, a menţionat Loghin.

Fiind întrebat despre subvenţiile pentru fermieri în anul curent, viceministrul a spus că problema principală constă în faptul că bugetul de stat încă nu a fost adoptat.

„Avem o sumă minimă, însă nu este exactă, totul depinde de buget. În 2014,când bugetul de stat fusese aprobat în decembrie 2013, ministerul a început să accepte cereri în martie. În anul curent va trebui să amânăm termenii”, a menţionat Loghin.

După cum a relatat anterior „INFOTAG”, în iulie 2014 Rosselhoznadzor a introdus interdicţie la importul de fructe şi legume moldoveneşti în Rusia motivând prin „încălcarea sistematică de către furnizorii moldoveni a cerinţelor fitosanitare ruseşti şi internaţionale”. Interdicţia a fost impusă după semnarea Acordului de Asociere cu UE.

Pe 26 februarie 2015 Rosselhoznadzor a permis unui număr de 10 companii din Moldova şi Transnistria să exporte mere în Rusia „în calitate de experiment ca rezultat al consultărilor bilaterale cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor din Moldova”. În cazul depistării încălcărilor a cerinţelor fitosanitare de carantină ruseşti şi internaţionale, Rosselhoznadzor îşi păstrează dreptul de a interzice livrarea merelor moldoveneşti.

Până a fi impusă interdicţia în iulie 2014, Moldova exporta până la 80% din mere pe piaţa rusească. În anul trecut recolta de mere din RM a atins 300-320 mii tone. În prezent în frigidere rămân 40-50 mii tone de mere.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2015.03.09 15:30 Irga
    Vfcfr asa da este mai bine.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.