Economie

​ROSSELIHOZNADZOR SUSPECTĂ MOLDOVA DE REEXPORTAREA PRODUSELOR DE CARANTINĂ

20 ianuarie, 2016

Rosselihoznadzor și-a exprimat „îngrijorarea extremă față de situația de furnizare în Federația Rusă a producției de carantină din Moldova prin teritoriul Republicii Belarus”.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la site-ul serviciului sanitar rus, în mesaj se menționează că Serviciul de Stat pentru seminţe și protecția plantelor din Belarus „în volume mari certifică produse ce nu sunt caracteristice Moldovei nici după tip, nici după soiuri de produse de carantină”.

Rosselihoznadzor, de asemenea, a subliniat că „partea belorusă, neobservând situaţia dată mărește volumul certificării producției „moldovenești” în Rusia”.

În opinia organizației, „în situația creată doar o vizită comună a specialiștilor din Rusia şi Belarus în Moldova va permite aflarea originii adevărate a acestor produse, precum şi va convinge colegii beloruşi de necesitatea unei abordări mai serioase a sistemului de control fitosanitar la frontiera Uniunii Economice Euroasiatice”.

Din partea sa Rosselihoznadzor deja a expediat Agenţiei Naţional pentru Siguranţa Alimentelor un mesaj în care cere să fie oferite cât mai curând informaţii despre „volumele recoltei şi exportului, atât în Rusia, cât şi în alte ţări (datele pentru 2015 şi planificate în 2016), producţia de carantină produsă în Moldova”. În mesaj se mai vorbeşte despre disponibilitatea de a delega reprezentanţi ai Rosselihoznadzor în republică pentru a se informa despre starea fitosanitară a producţiei de carantină în spaţiile de depozitare şi sistemul de exportare a acestora din RM.

În mesaj este exprimată speranţa că „şi colegii beloruşi vor participa activ la această vizită”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.01.20 18:06 Ivan
    Ei sunt prea categoric...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.