Economie

SOCIALIŞTII PROPUN ANULAREA TERMENULUI LIMITĂ PENTRU ACTIVITATEA ÎN BAZĂ DE PATENTĂ

27 mai, 2016

Fracţiunea Partidului Socialiştilor a elaborat şi înregistrat în Parlament modificări la legea privind patenta de întreprinzător pentru a exclude din document data termen de 1 ianuarie 2017.

Potrivit agenţiei „INFOTAG”, cu referire la PSRM, documentul semnat de toţi cei 24 deputaţi-socialişti, a fost elaborat în baza solicitărilor din partea antreprenorilor care activează în bază de patentă.

În opinia socialiştilor, în caz de încetare a dreptului de activitate în bază de patentă din noul an, cifra persoanelor rămase fără un loc de muncă va creşte considerabil. Aceasta poate duce la creşterea cifrei şomerilor în republică şi, respectiv, la creşterea cheltuielilor bugetului pentru achitarea indemnizaţiilor de şomaj. În plus, poate creşte exodul populaţiei apte de muncă peste hotare, unde şi aşa sunt nevoiţi să muncească mii de cetăţeni ai RM pentru a-şi întreţine familiile.

După cum a informat anterior „INFOTAG”, în Moldova activează în bază de patentă circa 18,3 mii de antreprenori, dintre care peste 12 mii sunt în comerţ. În anul 2015 la buget s-au încasat circa 39 mil. de lei din eliberarea sau prelungirea termenului patentei.

Asociaţia micului business propune introducerea unui moratoriul de 10 ani la toare modificările legislaţiei care vizează micul business, pentru a nu lipsit mii de cetăţeni de locurile de muncă.

La Ministerul Economiei urmează a fi organizată o masă rotundă cu participarea reprezentanţilor societăţii civile în tuturor părţilor interesate pentru a evalua eficienţa sau ineficienţa folosirii în continuare a patentei ca formă de activitate de întreprinzător.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.