Economie

​ DATORIILE PENTRU COMPENSAŢIILE FERMIERILOR VOR FI ACHITATE ÎN CURÂND – DIRECTORUL AIPA

19 august, 2016

Datoriile pentru compensaţiile fermierilor pentru anii precedenţi vor fi achitate în viitorul apropiat. Despre aceasta a spus directorul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Nicolae Ciubuc, în cadrul unei vizite de lucru în raionul Briceni.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, el a menţionat că „ordinele de plată au fost expediate către Trezoreria de Stat, iar în timpul apropiat banii vor ajunge pe conturile beneficiarilor”.

Ciubuc a mai spus că, de la data de 5august, când s-a dat startul procedurii de recepționare a cererilor de sprijin pentru anul 2016, în cadrul AIPA au fost recepționate circa 700 de dosare de subvenționare.

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Eduard Grama, a răspuns la întrebările referitoare la pagubele în urma înghețurilor de la sfârșitul lunii aprilie, în urma cărora au avut de suferit livezile din nordul republicii.

El a spus că în cadrul Ministerului au fost create comisii, cu participarea reprezentanților Departamentului Situaţiilor Excepţionale și ai direcțiilor agricole din teritoriu, care s-au deplasat la fața locului și au inspectat livezile. Constatările comisiilor au fost aduse la cunoștința conducerii Guvernului și Departamentului Situaţiilor Excepţionale, iar în timpul apropiat urmează să aibă loc o ședință în cadrul căreia se va decide referitor la măsurile de sprijin care vor fi întreprinse.

Preşedintele Uniunii Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, şi-a exprimat nemulţumirea faţă de faptul că soluţionarea problemelor este tergiversată.

În opinia sa, „cei de la Guvern se ocupă de „ping-pongul birocratic”, transmiţând documentele şi rapoartele de la o instituţie la alta”.

„Pentru soluţionarea problemelor poate fi acordată o asistenţă financiară, pot fi eliberate certificate de forţă majoră sau pot fi acordate facilităţi pentru horticultori, însă Guvernul încă nu a găsit o soluţie, deşi suntem deja la mijloc de august”, a spus el.

Preşedintele „UniAgroProtect” a subliniat că fermierii se află într-o situaţie complicată, au rămas fără roadă şi sunt nevoiţi să caute bani pentru a achita datoriile la bănci.

Anterior, pe 27 mai, la şedinţa conducerii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu reprezentanţii asociaţiilor agricole, ministrul a promis că până la începutul lui iulie Guvernul va lua o hotărâre privind susţinerea fermierilor care au avut de suferit în urma calamităţilor naturale.

INFOTAG precizează: În urma îngheţurilor din 27-28 aprilie, au avut de suferit sute de hectare de livezi de mere, prune şi cireşe din nordul republicii. Îngheţurile au afectat raioanele Briceni, Donduşeni, Edineţ, Ocniţa şi Râşcani.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.