Economie

​CELE MAI TRANSPARENTE AUTORITĂŢI PUBLICE LOCALE SUNT ORAŞELE CIMIŞLIA, CHIŞINĂU ŞI CAHUL

13 octombrie, 2016

Cele mai transparente autorităţi publice locale sunt oraşele Cimişlia, Chişinău şi Cahul. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta arată rezultatele cercetării a 50 cele mai mari localităţi din Republica Moldova.

Raportul de monitorizare "Guvernare locală deschisă pentru cetăţeni activi şi informaţi" a fost realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) "Viitorul". În parteneriat cu Institutul pentru Reforme Economice şi Sociale din Slovacia (INEKO), cu susţinerea financiară a Programului de Asistenţă Oficială pentru Dezvoltare al Republicii Slovace (SlovakAid) şi a Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Aplicând experienţa slovacă, experţii au evaluat 38 de oraşe şi 12 cele mai mari sate după următoarele criterii de transparenţă: accesul la informaţie, participarea în procesul decizional, bugetarea locală, organizarea şi desfăşurarea achiziţiilor publice, administrarea proprietăţii publice, etica profesională şi conflictul de interese, resursele umane, serviciile sociale, investiţiile, întreprinderile municipale şi participarea în societăţile comerciale. Punctajul maxim pentru administraţia unei localităţi, incluzând toate zonele a fost de 100 de puncte, cele mai transparente autorităţi publice locale în acest sens fiind oraşele Cimişlia (54 puncte), Chişinău (53 puncte) şi Cahul (49,8 puncte).

"O administrare eficientă înseamnă o administrare transparentă. Iar prezentul clasamentul trebuie reprezintă o motivaţie pentru autorităţile locale ca să depăşească problemele de consultare pe care le au cu cetăţenii şi să activeze într-un mod deschis şi să ofere acces la informaţiile de interes public", a spus autorul raportului, Viorel Pârvan.

Potrivit raportului de monitorizare, cele mai bune exemple de respectare a accesului la informaţie sunt autorităţile publice locale din Cimişlia, Cahul şi Drochia, care au acumulat la acest criteriu fiecare câte 14,5 puncte din 16 maxim posibile. La capitolul procesul decizional, 39 de autorităţi publice locale din cele analizate nu au elaborat, aprobat şi adus la cunoştinţă regulile interne de informare, consultare şi participare în procesul de elaborare şi adoptare a deciziilor în 2015. Doar primăria municipiului Bălţi a plasat pe internet Raportul de transparenţă pentru anul 2015. Doar primăria oraşului Călăraşi a publicat pe site contractele de achiziţie publică încheiate anul trecut. Declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale primarului, viceprimarilor şi funcţionarilor publici au fost publicate în totalitate doar de către primăria oraşului Cimişlia. Doar primăria municipiului Chişinău a comunicat public pe pagina web numărul şi numele candidaţilor ce au participat la concursurile de selecţie pentru posturile vacante în perioada 2014 - 2015.

"Am creat acest raport deoarece credem că este necesar ca autorităţile locale să înţeleagă cum poate fi consolidată încrederea cetăţenilor în ceea ce ele fac. Nu există nicio localitate cu date ideale. Nu există nici un model absolut, pentru că fiecare localitate are performanţele şi lipsurile sale şi obiectivul acestui raport este de a difuza practicile pozitive şi de a promova ideea că pentru a fi mai atractive pentru partenerii de dezvoltare, primăriile trebuie să dezvolte calităţile de a servi interesului public, de a fi transparente şi a avea instrumente care să asigure credibilitatea cetăţeanului. Fără aceste elemente nu poate exista progres la nivel naţional", a declarat directorul executiv IDIS "Viitorul", Igor Munteanu.

Ambasadorul Slovaciei în Moldova, Robert Kirnag, a spus că "democraţia nu poate impusă din sus în jos, ci invers, de la nivel local".

"Democraţia nu va exista fără guvernarea locală deschisă, fără cetăţeni activi şi convingători. În timpul vizitelor de studiu în Slovacia îi invităm pe primarii din Moldova să viziteze oraşele mici şi să le arătăm că calitatea vieţii în aceste localităţi poate fi mai bună decât în capitală", a subliniat Ambasadorul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.