Economie

DORITORII DE A ACCESA GRANTURI ÎN CADRUL „PARE 1+1” POT PREZENTA DOSARELE PÂNĂ LA SFÂRŞITUL LUNII OCTOMBRIE

24 octombrie, 2016

Doritorii de a accesa în anul curent fonduri nerambursabile în cadrul Programului de Atragere a Remitențelor în Economie „PARE 1+1” pot prezenta dosarele până la sfârşitul lunii octombrie.

Surse din carul Organizaţiei pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM) au relatat pentru INFOTAG că acesta este termenul limită pentru ca dosarele depuse să fie examinate în termen, iar beneficiarii să-și ridice banii până la sfârșitul anului.

De la începutul anului curent au fost deja semnate peste 60 de contracte de finanțare nerambursabilă în sumă totală de circa 13,3 mil. lei. Peste 60 de dosare sunt în proces de examinare.

După cum a informat anterior INFOTAG, Programul „PARE 1+1” a fost lansat în 2010 pe un termen de cinci ani, apoi a fost prelungit până în 2018. Acesta are drept scop mobilizarea resurselor umane şi financiare ale lucrătorilor emigranți moldoveni în dezvoltarea economică durabilă a Republicii Moldova prin stimularea înființării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii de către lucrătorii migranţi şi beneficiarii de remitențe. Programul activează în baza regulii „1+1”, astfel încât fiecare leu investit din remitențe va fi suplinit cu un leu în forma de grant din cadrul Programului. Beneficiarii de granturi pot fi lucrători emigranți, cetățeni ai Republicii Moldova şi beneficiari de remitențe, rude de gradul I.

În perioada 2010-2014 programul a beneficiat de sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Matricei politicilor pentru programe de sprijinire a ramurii „Stimularea Economică în Zonele Rurale", finanţat de Uniunea Europeană. Până în anul 2018 programul va fi finanţat din suportul bugetar acordat de UE pentru crearea Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător cu RM.

Pentru anul 2016 bugetul proiectului constituie 40 de mil. de lei, fiind cu 10 mil. lei mai mult decât în anul 2015. Fiecare antreprenor începător poate beneficia de un grant de până la 200 mii lei.

La începutul anului 2016, în cadrul programului de granturi au beneficiat 614 cetăţeni, care au priit în total 133 mil. lei. Investiţiile proprii ale acestora au fost de peste 350 mil. lei.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.24 10:46 David
    Statu face minuni cu acest program.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.