Economie

​ÎN POFIDA CREŞTERII PIB, SITUAŢIA DIN ECONOMIA MOLDOVEI RĂMÂNE INCERTĂ

25 octombrie, 2016

Deşi PIB s-a majorat cu 1,3%, inflaţia s-a redus cu 3%, iar cursul leului este relativ stabil, situaţia din economia naţională rămâne a fi destul de încordată şi incertă. Despre aceasta se menţionează în noua ediţie a publicaţiei „Tendinţe în economia Moldovei”, lansată de Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE) din cadrul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, directorul INCE, Alexandru Stratan, a spus marţi, la lansarea publicaţiei, că „economia Moldovei ar putea creşte în 2016 cu 2,5%, iar perspectivele pentru anii 2017-2018 depind în întregime de situaţia politică din ţară, iar factorii externi ar putea nivela succesele interne”.

În opinia sa, noul Program de cooperare cu FMI, care ar putea fi semnat în noiembrie, va avea o influenţă pozitivă asupra economiei ţării, deoarece va debloca finanţarea externă a ţării.

În aprilie, INCE a examinat două scenarii în dezvoltarea situaţiei din Moldova în anul curent: unul optimist şi unul pesimist. În primul caz, creşterea economiei era preconizată la nivelul de 1,2%, iar în al doilea caz se prevedea o scădere de 1,6%.

Potrivit prognozelor INCE, inflaţia anuală va constitui 2,7%, fiind cu mult mai mică decât prognoza din aprilie, la nivelul de 6,7-9,2%.

De asemenea, experţii prognozează o reducere de 3,9% a exporturilor şi de 8,7% a importurilor. În aprilie, conform scenariului pesimist, această reducere era prognozată la nivelul de 3,4% şi, respectiv, 4,7%.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2016.10.25 18:37 David
    Pentru ca populatie sa simte macar ceva-ceva cresterea trebue sa fie macar 4-5 la sute.
  2. 2016.10.25 19:01 Ana
    Poate se incepe cresterea PIB-ului in 2017?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.