Economie

MINISTRUL ECONOMIEI: INCUBATOARELE DE AFACERI REPREZINTĂ O ȘCOALĂ A BUSINESSULUI, CARE TREBUIE EXTINSĂ ÎN ÎNTREAGA MOLDOVĂ

20 iunie, 2017

Incubatoarele de afaceri reprezintă o școală a businessului, care trebuie extinsă și în alte raioane ale Republicii Moldova, deoarece reprezintă o platformă foarte bună de idei pentru inițierea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din țară. Declarația a fost făcută de viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, luni, la Călărași, în cadrul ceremoniei de lansare a unui incubator de afaceri, construit cu susținerea Uniunii Europene.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că deschiderea incubatorului de afaceri se aliniază priorităților Guvernului Republicii Moldova în dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, în special, în zonele rurale.

„Implementarea proiectului privind crearea incubatoarelor de afaceri, susținut de partenerii noștri din UE ne-a permis nu doar să susținem antreprenorii din mai multe localități ale țării, dar să diversificăm sferele de activitate a acestora, să creăm condiții de instruire și dezvoltare pentru tinerii antreprenori, să le oferim posibilitatea de a deveni mai competitivi atât pe piața internă, cât și pe cea externă”, a precizat el.

Reprezentantul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Aneil Singh, a menționat că proiectul incubatoarelor de afaceri s-a dovedit a fi unul reușit pentru Moldova, deoarece a contribuit la lansarea mai multor afaceri în diferite sectoare ale economiei naționale, a creat locuri de muncă, a lansat noi servicii și produse pe piața autohtonă.

„Sunt sigur că incubatorul de afaceri de la Călărași va fi o platformă nu doar pentru inițierea și lansarea unor noi întreprinderi, dar și o punte în procesul de dezvoltare economică a raionului și Republicii Moldova, în ansamblu”, a menționat oficialul european.

Directorul general al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), Iulia Iabanji, a specificat că proiectul se estimează la 8,5 mil. lei, dintre care circa 850 mii lei este contribuția Consiliului raional. Incubatorul de afaceri va găzdui inițial 26 de companii, iar o parte din ele vor fi specializate în confecționarea hainelor pentru copii, textile, confecții din metal forjat.

Proiectul de lansare a reţelei de incubatoare de afaceri a fost lansat în anul 2009 de către ODIMM, în parteneriat Ministerul Economiei și reprezentanții autorităților publice locale, cu sprijinul Uniunii Europene și Guvernului Norvegiei. În prezent, asemenea incubatoare activează în Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Coșnița, Ceadâr-Lunga, Nisporeni, Cimișlia și Soroca. Incubatoarele au găzduit 289 companii, dintre care 144 au absolvit cu succes perioada de incubare. Prin intermediul incubatoarelor de afaceri au fost create circa 950 de locuri de muncă.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2017.06.20 16:44 Fima
    De ce incubatori avem da bisiness si economia sunt in starea de stagnare?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.