Economie

INIŢIATIVA PRIVIND MICŞORAREA VÂRSTEI DE PENSIONARE A FOST RESPINSĂ DE GUVERN

02 noiembrie, 2017

Guvernul a avizat negativ iniţiativa legislativă a Preşedintelui Igor Dodon privind reducerea vârstei de pensionare la 62 de ani pentru bărbați și la 57 de ani pentru femei

Potrivit agenţiei INFOTAG, în hotărârea de guvern aprobată se menţionează că la reformarea sistemului de pensii s-a ţinut cont de politica socială şi de fondurile disponibile necesare pentru stabilirea condiţiilor şi cuantumului prestaţiilor de asigurări sociale. Ţinînd cont de faptul că resursele financiare existente sunt direcționate spre realizarea angajamentelor deja asumate, proiectul nu poate fi susținut.

Prim-ministrul Pavel Filip a spus că proiectul de lege propus este unul populist, căci „este foarte ușor să vii cu inițiative populiste, când știi că nu ești responsabil să identifici sursa de finanțare a proiectului”.

„Vreau să mulţumesc încă o dată tuturor celor care au lucrat la reforma de pensii, ale cărei rezultate pensionarii le vor simţi de fiecare dacă când indexăm sau majorăm pensiile”, a menţionat el.

După cum a informat anterior INFOTAG, inițiativa a venit după ce, la sfârșitul anului 2016, Parlamentul a majorat şi a egalat vârsta de pensionare a bărbaților și a femeilor. Vârsta standard de pensionare de 63 de ani va fi stabilită pentru bărbați începând cu 1 iulie 2019, iar pentru femei – de la 1 iulie 2028. Atingerea vârstei de pensionare va avea loc prin majorarea treptată a pragului de pensionare, o dată la jumătate de an.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.