Economie

EXPERT-GRUP: CREŞTEREA PIB-ULUI MOLDOVEI ÎN ANUL 2018 VA FI 4,8%, ÎN CEL MAI BUN CAZ

15 decembrie, 2017

În anul 2018, PIB-ul Moldovei va creşte în cel mai bun caz cu 4,8%, iar după scenariul pesimist – 3,1%, consideră specialiştii de la centrul analitic Expert-Grup.

Potrivit agenţiei INFOTAG, joi, în cadrul unei conferinţe de presă la care au fost prezentate concluziile anului economic 2017 şi prognozele pentru 2018, expertul centrului, Adrian Lupuşor, a menţionat că, „din păcate, anul curent nu a îndreptăţit aşteptările: economia Moldovei a mers după scenariul pesimist, prezentând o creştere de circa 3,5%”.

El susţine că această creştere a fost asigurată de creşterea consumului, remitenţelor, salariilor cetăţenilor şi a investiţiilor străine, însă aceşti factori sunt mai degrabă „sezonieri” şi nu înseamnă o dezvoltare pe termen lung.

„În acelaşi timp, se atestă o stagnare în domenii strategice precum agricultura şi industria”, a menţionat Lupuşor.

El consideră că „creşterea economică în 2018 va depinde, de asemenea, de recoltă, de sprijinul financiar extern şi de creşterea continuă a consumului”.

„Cu toate acestea, dezvoltarea economică va depinde în primul rând de calitatea desfăşurării pachetului de reforme interne: economia nu mai poate fi construită în baza sprijinului financiar extern, care va depinde, de asemenea, de reformele, şi a transferurilor băneşti din străinătate, care ar putea scădea”, presupune expertul.

Potrivit lui, „una dintre principalele probleme rămâne competitivitatea scăzută a economiei moldoveneşti (locul 89 din 137, conform Ratingului Mondial al Competitivităţii)”. La aceasta se mai adaugă „slăbiciunea generală a instituţiilor de stat şi a sectorului bancar, lipsa pieţelor şi dificultăţile în mediul de afaceri”.

„În 2018, la aceste probleme se vor mai adăuga presiunea politică asupra domeniul financiar şi businessului în contextul alegerilor parlamentare”, a spus Lupuşor.

„Creşterea competitivităţii ar trebui să se bazeze pe lupta eficientă împotriva corupţiei, dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, reforma instituţiilor publice şi reducerea barierelor în calea exporturilor”, a concluzionat expertul.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2017.12.15 10:51 Ana
    Asa si sa fie...
  2. 2017.12.15 12:41 Serafim
    Sa fie bine daca PID da cresterea in 4,8 procente.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.