Economie

EXPERT: ACORDUL DE LIBER SCHIMB A SCĂPAT DE LA COLAPS ECONOMIA TRANSNISTRIEI

27 decembrie, 2017

Participarea la Acordul de Liber Schimb a ajutat-o pe Transnistria să scape de colapsul economic, consideră expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Ion Tăbârță.

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat în studiul său că, în ultimii ani, „principalii indicatorii macroeconomici s-au înrăutățit. Produsul Intern Brut a scăzut cu 7,5%, producția industrială cu 20%, exporturile cu 26%, importurile cu 47%, iar capacitatea pieței de consum cu 21%. Veniturile populației au scăzut cu 33%”.

„Regresul economiei regiunii transnistrene se explică prin faptul că, structural, economia din stânga Nistrului s-a modernizat puțin, ea rămânând, în esență, una de tip sovietică. Totodată, acolo există monopolul companiei „Sheriff”, a menționat expertul.

În opinia lui, „cauza care a generat recesiunea economică în regiune este de natură geopolitică. Este vorba de criza ucraineană, ca urmare anexării Crimeii și invaziei Federației Ruse în Donbass. Acest lucru a schimbat optica Kievului, drept urmare, Kievul a stopat drastic contrabanda transnistreană din regiunea Odessa, portul din Iliciovsk a fost închis comerțului ilicit”.

„Totuși, datorită Acordului, în a doua jumătate a anului 2017 se observă o ușoară ameliorare a situației economice din regiune. În lunile ianuarie-octombrie 2017, volumul producției industriale s-a cifrat la $601,7 mil., în comparație cu perioada similară din 2016; exportul a crescut cu 17%, până la $515,9 mil.(40% dintre care aparțin țărilor UE) și importul până la $809 mil.”, a comunicat Tăbârță.

Potrivit lui, Acordul de Liber Schimb trebuie să devină „un instrument eficient al influenței Chișinăului asupra Tiraspolului. În așa mod, ulterior, regiunea transnistreană poate fi pusă într-o dependență economică pozitivă față de malul drept, astfel creându-se condițiile apropierii social-economice, iar apoi și politice, a malului stâng al Nistrului față de cel drept”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.