Economie

GUVERNUL VA ALOCA APROAPE 8 MIL. LEI PROPRIETARILOR DE TERENURI AGRICOLE AMPLASATE DUPĂ TRASEUL RÂBNIŢA-TIRASPOL

12 ianuarie, 2018

Fermierii moldoveni care deţin terenuri agricole amplasate pe teritoriul Transnistriei, după traseul Râbniţa-Tiraspol, vor primi din partea Guvernului un ajutor în valoare de circa 8 mil. lei.

Potrivit hotărârii de guvern adoptate în ajun, peste 5500 de proprietari de terenuri agricole vor primi 1229,68 de lei per hectar, în baza unui regulament elaborat și aprobat de Consiliul raional Dubăsari, în condiții de transparență și echitate. Banii vor fi oferiți pentru anul 2017 din fondul de rezervă al Guvernului.

După cum a informat anterior INFOTAG, problema terenurilor agricole (circa 6,5 mii hectare) a apărut în anul 1999, când Transnistria a instalat un punct de trecere în locul postului de pacificatori din Doroţcaia, care a fost închis. Ulterior, acest punct de trecere a început să împiedice țăranii să traverseze traseul Tiraspol-Râbniţa ca să-și cultive terenurile agricole. Țăranii erau impuşi să plătească impozite și taxe pentru recolta exportată şi din acest motiv mulți au refuzat să cultive terenurile.

În ultimii ani, problema a fost parțial rezolvată, autoritățile transnistrene au fost de acord să permită fermierilor moldoveni să-şi lucreze terenurile în condiţii de închiriere. Însă majoritatea nu a fost de acord cu acest lucru şi Guvernul Moldovei deja de câţiva ani le plăteşte compensații pentru profiturile pierdute. Anterior însă alocaţiile erau mai mari, circa 2 mii de lei de hectar.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.14 11:20 Stas
    Este bine ca guvernu are grija de fermieri, care nu au acces la proprietatea lor.
  2. 2018.01.14 11:24 Ionut
    Ce asta sunt bani, asta - lacrimi...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.