Economie

EXPERŢI: MODELUL ECONOMIC AL MOLDOVEI TREBUIE SCHIMBAT

19 ianuarie, 2018

Modelul economic al Republicii Moldova trebuie schimbat, consideră experţii.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, la o conferință de presă, directorul Centrului de Investigaţii Strategice și Reforme (CISR), Galina Șelari, a menţionat că „modelul economic al republicii este axat pe cererea internă, adică spre piața moldovenească serios limitată, fapt ce nu contribuie defel la dezvoltarea producției”.

„Mai mult decât atât, creșterea economică a Republicii Moldova se bazează pe sfera serviciilor (60% din PIB – „I.”), iar structura acestui domeniu se bazează pe sectoarele de nonproducere: servicii comerciale, alimentaţi publică, adică nu se produce crearea valorii adăugate reale”, consideră expertul.

Potrivit ei, „pentru o creștere stabilă, Moldova trebuie să se îndepărteze de politica „speranței” la partenerii externi și să se concentreze pe crearea unor surse interne noi, fapt ce va avea un impact pozitiv atât asupra exporturilor, cât și asupra climatului investițional în Republica Moldova. Iar la această concluzie ajung nu numai experții naţionali şi europeni, dar și Guvernul”.

„Însă problema este ca lumea din jur se schimbă pe zi ce trece, iar Moldova, mai ales din punct de vedere economic, rămâne pe loc, totul se întâmplă sub legea inerţiei, republica nici măcar nu încearcă să se adapteze la situaţia actuală”, a spus ea.

În opinia sa, o altă problemă este faptul că Moldova nu are un plan clar pentru dezvoltarea economiei pe termen lung.

„Dezvoltarea durabilă va începe doar atunci când vor fi stabilite obiectivele prioritare, metodele de realizare a acestora și termenul de implementare. Iar această sarcină se află totalmente pe seama Guvernului și în instituțiile de stat ale Republicii Moldova”, consideră expertul.

Economistul Victor Ciobanu a spus că, „atunci când declară despre creșterea stabilă a PIB, Guvernul uită să menționeze că, de fapt, economia Moldovei abia își restabilește pozițiile pierdute după criza bancară din 2014”.

Potrivit lui, „Moldova continuă să fie cea mai săracă țară din Europa, iar în ceea ce privește PIB-ul pe cap de locuitor, Moldova se află printre țările din Africa”.

„În condiţiile actuale de creştere de 3-4%, ţara va avea nevoie de cel puțin 20 de ani pentru a ajunge la nivelul mediu al Uniunii Europene. Iar declarațiile autorităților cu privire la posibila aderare la UE și chiar depunerea unei cereri în acest sens seamănă mai mult cu o farsă și o mișcare populistă în contextul viitoarelor alegeri parlamentare”, a remarcat Ciobanu.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.19 16:40 Ignat
    Dar cine sa face asa la noi in Moldova< autoritatile sunt ocuta cu furturi...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.