Economie

EXPERŢI: CREŞTEREA EXPORTURILOR ESTE O NECESITATE VITALĂ PENTRU DEZVOLTAREA ECONOMICĂ A MOLDOVEI

22 ianuarie, 2018

Creşterea exporturilor este o necesitate vitală pentru dezvoltarea economică a Moldovei, susţine directorul Centrului de Investigaţii Strategice și Reforme (CISR), Galina Șelari.

Potrivit agenţiei INFOTAG, vineri, la o conferință de presă, ea a menţionat că, „în pofida orientării formale a economiei republicii spre export, dezvoltarea reală a acesteia se bazează în continuare pe piaţa internă”.

„Dacă vom compara volumul comerțului exterior cu perioada anterioară crizei (2013), volumul exporturilor către țările CSI a scăzut cu 50%, în timp ce în UE a crescut numai cu 17%. Aceasta înseamnă că volumul real al mărfurilor exportate a scăzut semnificativ”, a subliniat expertul.

În opinia sa, „principala problemă constă în faptul că, în toți anii de independență, problema exportului s-a transformat uşor într-o problemă politică: integrarea în Est sau Vest”.

„Moldova încă nu este complet pregătită pentru piața europeană nici după calitate şi nici după cantitate, iar experții europeni arată clar că RM nu trebuie să-și piardă legăturile comerciale cu partenerii săi tradiționali din CSI. Însă luarea deciziilor economice este strâns legată cu politica, fapt ce împiedică mult dezvoltarea Republicii Moldova”, a spus Șelari.

Expertul Victor Ciobanu a remarcat că „modelul economic al republicii se bazează pe importuri în masă și consum intern, ceea ce nu contribuie la creșterea producției și crearea locurilor de muncă, iar aprecierea monedei naționale și resursele interne limitate fac situația și mai deplorabilă”.

„Întrebarea este cum să găsim o piață stabilă pentru bunurile moldovenești, cum să ocupăm o anumită nișă economică? Domeniul IT ar putea deveni un sector prioritar, să nu uităm de agricultură, deși mulți experți consideră că aceasta este un vector fără perspectivă. Însă mai mult de 60% din populația Moldovei trăiește în mediul rural, iar acest lucru trebuie să fie luat în calcul”, a menţionat el.

Vorbind despre prețuri și cursul de schimb, Galina Şelari a atras atenția asupra faptului că, „deşi leul s-a apreciat pe parcursul anului 2017, prețurile nu au scăzut”.

„În Moldova se atestă un paradox economic: moneda națională se ieftineşte şi atunci cresc prețurile, iar dacă leul se apreciază, preţurile rămân aceleaşi, nu scad”, a spus ea, recomandând ca la prognozarea cursului monedei naționale să se ţină cont de doi factori – real și este posibil.

„Primul înseamnă creșterea stabilă a transferurilor băneşti din străinătate, fapt ce se exprimă firesc prin aprecierea leului. Al doilea înseamnă reducerea normei prea înalte a rezervelor obligatorii de către Banca Națională (40%). Însă nu putem şti dacă autoritatea de reglementare va merge la un astfel de pas, mai ales în contextul anului alegerilor parlamentare”, consideră expertul.

Potrivit participanților la conferința de presă, pornind de la aceasta, anul următor va deveni "anul deciziilor populiste și a politicii PR".

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.22 14:23 Eva
    Noi trebue sa exportam si in Rusia> si in UE!
  2. 2018.01.22 14:25 Elena
    Nici in Rusia noi nu avem ce sa exportam!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.