Economie

VITICULTORII DIN MOLDOVA ÎŞI VOR PUTEA SPORI DE PATRU ORI RECOLTELE CU AJUTORUL SUA

23 ianuarie, 2018

Viticultorii din Moldova îşi vor putea spori de patru ori recoltele prin implementarea practicilor intensive de producere a strugurilor de masă.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Proiectului Agenţiei SUA pentru Dezvoltare (USAID) "Agricultura Performantă în Moldova" (APM), acest proiect oferă granturi pentru înfiinţarea plantaţiilor demonstrative de struguri pe sistemele Pergola sau Gable, utilizate pe larg în ţări precum Chile, Italia, Spania şi SUA, şi dotarea lor cu plase antigrindină sau antiploaie, precum şi pentru procurarea echipamentului inovativ.

Dacă producătorii de struguri obţin prin metode clasice în jur de 10 tone de struguri de masă per hectar, atunci utilizarea sistemului Pergola sau Gable oferă un randament plantaţiei de până la 45 tone de struguri per hectar.

Valoarea granturilor pentru tehnologii şi practici intensive de producere a strugurilor de masă acordate de proiectul USAID/APM poate fi până la 600 de mii lei, iar termenul limită de solicitare a granturilor este de 19 februarie 2018.

În 2017, în Republica Moldova au fost recoltate circa 110 mii tone de struguri de masă, iar exportul constituie circa 80 de mii de tone. Republica Moldova exportă în mare parte în Federaţia Rusă, România, Belarus, Irak, Letonia.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.01.24 12:17 Stanislav
    Asta inseamna ca noi putam sa avem recola undeva 500 de mii de tone, nu este rau, de loc!
  2. 2018.01.24 12:22 Ana
    Ramura si soiul MOLDOVA au perspective mare...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.