Economie

​ACTIVIȘTI DA ȘI PAS SOLICITĂ O REDUCERE REALĂ A TARIFELOR LA GAZELE NATURALE

07 martie, 2018

Activiștii Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (DA) și Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) solicită o reducere reală a tarifelor la gazele naturale. Ei au declarat despre aceasta miercuri, în cadrul unui protest în fața Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Potrivit agenției INFOTAG, la protest au participat circa 50 de oameni, care au scandat „ANRE, jos tarifele!”, „ANRE și PD, aceeași mafie!”, „Jos schemele! Jos Energocapital!”, „Jos căpușele!”, „ANRE, sluga mafiei!”.

Manifestanții au ținut postere cu mesaje precum „ANRE, când o să cobori tarifele?”, „Noi, plătim, voi furați”, „Majorați pensii și salarii, dar nu prețuri și tarife”.

În faţa protestatarilor a ieșit directorul ANRE, Tudor Copaci, care a vrut să felicite femeile cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii și să le ofere lalele, însă participantele la protest nu au acceptat florile.

El le-a promis oamenilor că tarifele vor fi reduse în scurt timp.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, le-a comunicat protestatarilor că în cadrul ședinței de astăzi a ANRE s-au discutat trei subiecte de bază, ce țin de micşorarea tarifelor.

„Partea principală a tarifului este costul gazului. În tariful actual, prețul de import al gazului este de 4,19 mii de lei pentru o mie de metri cubi, însă în prezent acesta este de până la 3 mii de lei. Deci, este o rezervă suficientă să reducem tariful cu circa 22%”, a spus el.

Expertul a amintit că, în perioada 2016-2017, consumătorii de gaz din Moldova au plătit în plus, iar în 2011-2015 nu au plătit mai mult din cauza diferenței dintre prețul de achiziție al gazului și tariful pentru consumatori.

„ANRE trebuie să prezinte date concrete privind achitarea în plus și datoriile. Din păcate, nu am avut un răspuns la această întrebare. Am solicitat și informație detaliată despre cheltuielile „Moldovagaz”, însă ni s-au prezentat doar date generale. Fără ele nu putem evalua echitatea tarifelor”, a comunicat el.

Tofilat a spus că ANRE nu a stabilit încă data desfășurării ședinței finale privind tarifele la gaz, iar experți au solicitat organizarea unei noi ședințe preliminare.

„Dacă nu vom fi mulțumiți de decizia autorității de reglementare, ne rezervăm dreptul să ne adresăm în instanță, precum și să folosim alte instrumente pentru a proteja drepturile consumatorilor”, a declarat el.

După cum a informat anterior INFOTAG, „Moldovagaz” a prezentat calcule conform cărora tariful poate fi redus cu 11,4%, de la 5545 de lei pentru o mie de metri cubi de gaz până la 4914,97 de lei (fără TVA 8%). ANRE propune o reducere de 20,3%, până la 4420 de lei.

Revizuirea anterioară a tarifelor la gaze a avut loc pe 26 ianuarie 2016, când tariful mediu a fost redus cu 10,9%, până la 5892 de lei pentru primii 30 de metri cubi și 6138 de lei pentru acest volum. Tariful actual a fost calculat în baza cursului de schimb de 21 lei pentru un dolar, în timp ce astăzi acesta costă mai puțin de 17 lei.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.08 13:53 David
    Oni oba slishcom amorfnie politichi i poetomu ih ne izberut v Chisineve.
  2. 2018.03.08 13:59 Grigore
    Un singur avantaj Sandu ca ea are sustinerea in SUA... ce nu are dl Nastase.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.