Economie

ECOLOGIŞTI: LA ÎNCHEIEREA ACORDULUI CU PRIVIRE LA NISTRU, MOLDOVA ŞI UCRAINA TREBUIE SĂ ŢINĂ CONT DE ANGAJAMENTELE FAŢĂ DE UE

14 martie, 2018

La încheierea acordului cu privire la exploatarea Complexului hidroenergetic de pe Nistru, Moldova şi Ucraina trebuie să ţină cont de angajamentele asumate în faţa UE, prevăzute în Acordul de Asociere, consideră experţii ecologişti din ambele ţări.

Potrivit agenţiei INFOTAG, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, expertul Institutului politici Publice, Ion Efros, a menţionat că „Acordul de Asociere cu UE conţine un şir de prevederi referitor la securitatea ecologică şi gestionarea râurilor, pe care Moldova şi Ucraina trebuie să le respecte, dar guvernele ambelor ţări le ignoră în mod deschis”.

„Una dintre prevederi presupune că construirea unei noi hidrocentrale poate fi demarată numai după desfăşurarea unei expertize a impactului asupra mediului. Ucraina intenționează să construiască șase astfel de hidrocentrale, dar până acum nu s-a discutat despre efectuarea unei asemenea analize”, a spus el.

Potrivit lui, „afară de posibilitatea construcției celor șase hidrocentrale, îngrijorător este faptul că Ucraina planifică să lanseze la centrala atomoelectrică încă patru turbine, numărul total al acestora ajungând la șapte”.

Expertul a amintit că punerea în funcţiune a celei de-a treia turbine în 2015 a scăzut brusc debitul râului, punând în pericol alimentarea cu apă a Chișinăului”.

Reprezentantul Centrului Ecologic al Ucrainei, Viktor Melniciuk, a subliniat că „societatea civilă din Ucraina face tot posibilul pentru a preveni construcția celor șase centrale hidroelectrice, conducerea regiunilor Ivano-Frankovsk și Ternopol fiind, de asemenea, împotrivă”.

Directorul Asociației internaționale a păstrătorilor râului Nistru, „Eco-Tiras”, Ilia Trombiţchi, a spus că, „dacă acum 30 de ani debitul Nistrului era de 10 kilometri cubi pe an, acum este de două ori mai puţin, iar construcția noilor hidroelectrice va face situația catastrofală”.

„Deşi UE cere Ucrainei şi Moldovei să îndeplinească la modul real Acordul de Asociere, guvernele celor două ţări continuă să îndeplinească voinţa propriilor oligarhi”, consideră el.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.03.14 18:35 Grigore
    Porosenco nu are nici o sansa sa construeasca asa ceva!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.