Economie

LA CHIŞINĂU A FOST INAUGURATĂ FABRICA LABORATOR FABLAB

04 mai, 2018

Vineri, în cadrul Universității Tehnice a Moldovei și a Centrului de Excelență în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor Tekwill a fost inaugurată fabrica laborator FabLab. Aceasta a fost deschisă cu susţinerea financiară a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernului Suediei.

Potrivit agenţiei INFOTAG, rectorul universităţii, Viorel Bostan, a spus la ceremonie că FabLab este „o platformă de cooperare între mediul creativ, academic și privat”. Aceasta va permite studenților din inginerie, precum și arhitecților și designerilor să implementeze proiectele planificate.

„Laboratorul este dotat cu echipament care îi va ajuta pe studenţi să creeze prototipuri ale invențiilor și să le testeze, pentru a deveni ulterior antreprenori de succes”, a explicat el.

Potrivit lui, „FabLab Chișinău este una dintre cele mai mari din regiune și, luând în considerare potenţialul studenților locali, laboratorul va deveni, de asemenea, cel mai de succes”.

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a amintit că la universitate mai sunt deschise Tekwill, Centrul de Excelență în Design și Tehnologie ZIPhouse, iar acum la acestea se alătură şi FabLab, care este „un rezultat impresionant al creșterii universității”.

În opinia ei, pentru dezvoltarea învățământului superior în țară este necesară cooperarea cu partenerii externi, trebuie create condiții de interacțiune între tinerii talentați și colegii lor străini.

Șeful Biroului pentru Europa și Eurasia din cadrul USAID, Brock Bierman, a spus că organizația sa consideră tehnologia drept viitorul Moldovei și din acest motiv a făcut investiţii în FabLab, precum și alte centre tehnologice.

„Trebuie să creăm o platformă și condiții prin care inventatorii vor putea realiza proiecte. Aceasta este ceea ce face FabLab pentru experimentatori nu numai în Moldova, ci în întreaga lume”, a spus el.

Bierman a spus că FabLab Chișinău face parte dintr-o rețea vastă de 1300 de laboratoare din întreaga lume, inclusiv la Institutul de Tehnologie din Massachusetts.

Ambasadoarea Suediei în Moldova, Signe Burgstaller, consideră că „laboratorul va permite tinerilor să caute soluții care vor putea schimba viaţa, deoarece cercetarea și inovarea influenţează în mod direct prosperitatea oricărei națiuni”.

„Moldova are un mare potențial, deoarece în țară sunt mulți tineri talentați cu idei bune. Cel mai important este crearea unui mediu favorabil care să permită tinerei generații să-și realizeze potențialul acasă, în Moldova”, a spus ea.

Ambasadoarea și-a exprimat speranța că laboratoarele vor inspira tot mai mulţi băieţi şi fete să aleagă o profesie în domeniul tehnologiei informației și industriei creative.

Laboratorul este dotat cu imprimante 3D, dispozitive de tăiere cu laser, mașini de frezat, mașini de cusut și brodat și seturi pentru robotică, precum și alte echipamente.

Anterior laboratoare FabLab au mai fost deschise la Ungheni, Drochia și Cahul în cadrul bibliotecilor raionale locale.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.04 17:40 David
    Vse eto cac efectivnoe sito, cotoroe pomogaet Zapadu otbirati lucisie mozghi iz Moldovi...ct

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.