Economie

ÎN PRIMUL TRIMESTRU, CENTRALA DE LA CUCIURGAN A DIMINUAT VOLUMUL DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE CU 1%

15 mai, 2018

Una dintre cele mai mari întreprinderi transnistrene – CERS Moldovenească – a produs în primul trimestru al anului curent 999,2 mil. kWh de energie electrică, fiind cu 1% mai puţin decât în perioada similară a anului 2017. Astfel, s-a redus şi coeficientul de folosire a capacităţilor stabilite – de la 18,55% la 18,37%.

Surse din cadrul administraţiei Centralei de la Cuciurgan au relatat pentru INFOTAG că acest lucru ţine de „scăderea cererii la energie electrică din partea consumatorilor”.

Producţia de energie termică de la colectoare, de asemenea, s-a redus, însă cu 11%, până la 51,4 mii gigacalorii „din cauza micşorării sarcinii termice a necesităţilor economice ale centralei”.

Ca şi în anul 2017, baza combustibilului centralei a constituit gazul – 99,9%, în timp ce cota de folosire a păcurii a constituit 0,1%, iar a cărbunelui – 0%.

INFOTAG precizează: CERS Moldovenească este una dintre cele mai mari centrale electrice din Europa de Est, care activează din anul 1964. Întreprinderea dispune de 12 blocuri energetice cu o capacitate totală de 2520 MW, dintre care funcţionează doar trei-patru. În perioada sovietică, Centrala asigura cu energie electrică întreaga Moldovă şi sudul Ucrainei, precum şi efectua exporturi în Balcani. Proprietarul Centralei este compania rusă „Inter RAO”. Centrala este principalul furnizor de energie electrică în Moldova, care produse doar un sfert din energia consumată. Potrivit noului contract, până la sfârşitul lunii martie 2019, Centrala va livra 70% din energia electrică importată de Moldova la preţul de $50,4 pentru 1 kWh.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.16 12:44 Dumitru
    Ei trebue sa caute posibilitati cu export...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.