Economie

ANTREPRENORII ÎNDEAMNĂ GUVERNUL SĂ-I AJUTE ÎN SOLUŢIONAREA PROBLEMELOR CE ÎMPIEDICĂ DEZVOLTAREA AFACERILOR

16 mai, 2018

Antreprenorii din Moldova aşteaptă de la Guvern acţiuni pentru soluţionarea unui şir de probleme, precum deficitul de muncitori calificați, pierderile exportatorilor din cauza întăririi valutei naționale, probleme legate de sistemul de salarizare și de achiziții publice, exportul de produse de origine animală pe piața UE, liberalizarea pieței transportului auto.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Guvernului, problemele mediului de afaceri și căile de soluționare ale acestora au fost discutate în ajun la întrevederea dintre premierul Pavel Filip și reprezentanții a peste 40 de producători autohtoni mari.

Antreprenorii nu doar că au vorbit despre problemele care le creează impedimente în dezvoltarea afacerilor, ci şi au făcut unele propuneri, cum ar fi scutirea angajatorului de plata impozitelor la angajarea tinerilor specialiști, fapt ce ar stimula pregătirea cadrelor calificate.

Prim-ministrul a menționat că mereu a optat pentru un dialog deschis cu oamenii de afaceri, pentru a afla din prima sursă despre problemele pe care le întâmpină și a găsi, împreună, soluții pentru depășirea acestora. În acest scop, a fost fortificat Consiliul economic pe lângă prim-ministru, care a crescut la 71 de membri, 34 dintre care reprezintă asociații de business. Pe această platformă au fost elaborate și promovate mai multe inițiative în susținerea businessului

În opinia premierului, Guvernul a desfăşurat mai multe reforme progresive, precum reducerea numărului de acte permisive de la 416 la 151. Totodată, se finalizează implementarea ghișeului electronic unic pentru actele permisive, ceea ce va reduce și mai mult factorul uman și costurile pentru business. Din iunie curent, primele 25 de acte permisive vor putea fi obținute prin ghișeul unic.

Potrivit lui, pe ultima sută de metri este și reforma controlului de stat. Numărul organelor de control s-a redus de la 57 la 18, iar în scurt timp va fi lansat registrul electronic al controalelor.

„Controalele vor fi previzibile, transparente și nu vor mai fi o povară, ci, dimpotrivă, vor veni în ajutorul agentului economic”, a subliniat Pavel Filip.

Pavel Filip s-a referit și la pachetul pro-business, reforma în justiție, acțiunile anti-corupție și la sistemul bancar.

„Sigur, ne dorim să realizăm și mai mult. Cred însă cu tărie că acțiunile întreprinse până acum au pus bazele pentru o dezvoltare economică durabilă”, a spus premierul, invitând oamenii de afaceri la o discuție interactivă.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.05.16 14:26 Lidia
    Guvernu lui Filip deja a facut multe cheste bune si pentru cetateni si pentru statu moldav.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.