Economie

UN AGRICULTOR DIN GLODENI A FOST DESEMNAT DREPT „CEL MAI TÂNĂR FERMIER DE SUCCES” DIN MOLDOVA

28 mai, 2018

Ion Minciuc din raionul Glodeni a fost desemnat drept „Cel mai tânăr fermier de succes” din Moldova în cadrul concursului Gala AIPA 2018, desfăşurat de Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA). Ceremonia de înmânare a diplomelor a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la o vinărie din raionul Ialoveni.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Minciuc a primit distincţia pentru că a făcut investiţii în construcţia serelor şi a sistemului de irigare pe o suprafaţă de 10 hectare. Afară de aceasta, el mai prelucrează 580 hectare de terenuri, unde cultivă, în special, soia, porumb şi floarea-soarelui.

În cadrul evenimentului au fost premiaţi învingătorii la alte 18 nominalizări: „Inovații în Agricultură”, „Cea mai de Succes Femeie-Fermier”, „Cel mai de Succes Grup de Producători Agricoli”, „Cea mai Performantă Plantație Multianuală”, „Cea mai Performantă Fermă Zootehnică” şi altele. În premieră, în acest an au fost acordate premii pentru categoriile „Apicultorul anului”, „Cea mai atractivă pensiune agroturistică”, „Implementarea bunelor practici în agricultura conservativă”. „Start-up-ul anului” şi „Contribuabilul agricol”.

Învingătorii au fost stabiliţi în urma votului on-line şi în baza evaluării juriului AIPA. În total, la concurs au participat 85 de fermieri şi diferite organizaţii.

Directorul AIPA, Nicolae Ciubuc, a menționat importanța sectorului agricol în dezvoltarea economiei Moldovei, sector care „merită a fi apreciat și susținut”.

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, a dat asigurări că ministerul va munci „pentru a spori subvențiile din Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Mediul Rural, precum și pentru a avea o colaborare eficientă cu partenerii de dezvoltare, cu partenerii europeni pentru a spori programele și proiectele de susținere și a tinerilor ce investesc în agricultură”.

Premierul Pavel Filip a felicitat învingătorii şi, de asemenea, a subliniat importanţa agriculturii pentru ţară, în condițiile în care sectorul asigură 12% din PIB.

„Agricultura nu poate fi asociată în continuare cu sapa și plugul, sunt tehnologii performante și desigur că va reuși acela care va utiliza tehnologiile noi”, a precizat premierul.

Pavel Filip a accentuat că vor fi depuse în continuare eforturi pentru a asigura accesul pe noi piețe de desfacere și pentru creșterea cotelor de export pe piața UE.

„Moldova are produse agroalimentare calitative și vă felicit pentru aceasta. Alături de vinuri, dorim să vedem și celelalte produse moldovenești pe piețele internaționale”, a spus premierul.

Gala AIPA se află la cea de a doua ediție. Scopul acestui eveniment este de a încuraja competitivitatea producătorilor agricoli din diferite domenii de activitate, dar şi de a deveni o platformă pentru dialog dintre actorii din sfera agriculturii și dezvoltării rurale.

INFOTAG precizează: În acest an, Fondul Național pentru Dezvoltare Agricolă și Mediul Rural constituie 900 mil. lei. Fermierii însă au acces numai la 633 mil. lei, deoarece 220 mil. lei au mers spre achitarea datoriilor de subvenţionare pentru anul 2017, iar 46 mil. lei au fost redirecţionaţi spre Fondul Viei şi Vinului. În curând se prevede alocarea a încă 45 mil. lei din fond pentru a subvenționa în avans fermierii începători. De la începutul lunii februarie, AIPA a recepţionat 1071 cereri de subvenții în valoare de 145,7 mil. lei, dintre care 67,6 mil. lei au fost deja transferaţi agricultorilor sau sunt gata de plată.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.