Economie

PREŞEDINŢII MOLDOVEI ŞI MACEDONIEI S-AU PRONUNŢAT PENTRU ACTIVIZAREA RELAŢIILOR BILATERALE

17 iulie, 2018

Preşedinţii Moldovei şi Macedoniei, Igor Dodon şi Georgi Ivanov, s-au pronunţat pentru activizarea relaţiilor bilaterale. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta ei au declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Chişinău.

Igor Dodon a menționat că Republica Moldova și Macedonia au stabilit relații diplomatice acum 23 de ani. În această perioadă au fost semnate 11 acorduri bilaterale, iar creșterea schimburilor comercial-economice în anul trecut a fost de 6%.

„Avem un acord multilateral privind cooperarea comercial-economică în cadrul CEFTA, dar acest lucru este insuficient. Ultima vizită a președintelui Macedoniei a avut loc în 2005. Trebuie să intensificăm relațiile bilaterale, să semnăm un acord privind protecția reciprocă a investițiilor, care va stimula dezvoltarea afacerilor, să creăm o comisie interguvernamentală pentru cooperare comercial-economică”, a spus Președintele Republicii Moldova.

El a spus că intenționează să meargă în Macedonia în vizită oficială în a doua jumătate a anului 2019.

„Ar fi bine să pregătim aceste documente și să le semnăm în timpul vizitei. Dacă vom reuși mai devreme, va fi şi mai bine”, a spus Dodon.

În opinia sa, „Moldova poate deveni o punte pentru Macedonia ca să pătrundă pe piețele țărilor Uniunii Economice Eurasiatice”.

„Suntem gata să cooperăm la diferite niveluri. Sunt convins că Moldova trebuie să aibă relații economice echilibrate cu țările UE, cu statele balcanice și cu partenerii tradiționali din est. Pentru noi, prioritară este consolidarea suveranității şi neutralității, păstrarea echilibrului și a valorilor tradiționale”, a subliniat Dodon.

La rândul său, Georgi Ivanov a menționat că „Macedonia dorește să devină membru al Uniunii Europene și al NATO”, dar „are multe în comun cu Moldova”.

„Facem parte din țările mici care anterior făceau parte din altă țară. Atât la noi, cât și la voi există un nivel mare al migrației populației. Aceasta este una dintre problemele importante pe care țările noastre trebuie să le rezolve”, a spus Ivanov.

El a fost de acord cu faptul că „este necesară dezvoltarea relațiilor comercial-economice, deoarece, în prezent, volumul schimburilor comerciale dintre cele două țări este unul simbolic”.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.07.17 16:29 Stanislav
    Noi simplu putem sa avem comert cu Macedonia 10-15 milioane de dolari SUA, numai daca guvernu sa propune ceva concret pentru oameni de afaceri.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.