Economie

ÎN PERIOADA 13-20 SEPTEMBRIE, O MISIUNE FMI SE VA AFLA ÎN MOLDOVA PENTRU A SE INFORMA DESPRE SITUAȚIA MACROECONOMICĂ

12 septembrie, 2018

O misiune a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, se va afla în perioada 13-20 septembrie într-o vizită de lucru în Moldova.

Potrivit agenţiei INFOTAG, o declaraţie pentru presă în acest sens a făcut reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, care a subliniat că aceasta nu va fi o misiune de evaluare a implementării programului cu FMI. Scopul vizitei este informarea cu privire la situația macroeconomică și discutarea politicii bugetar-fiscale, politicii monetare și altor politici relevante, în contextul programului existent susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă).

„Astfel de vizite de lucru în afara ciclului standard de evaluări de program fac parte din practica uzuală a FMI când este vorba de țările ce au programe susținute de FMI”, a explicat Volodymyr Tulin.

După cum a informat anterior INFOTAG, programul de trei ani al FMI pentru Moldova a fost aprobat pe 7 noiembrie 2016. Acesta prevede o asistență financiară de $178 mil. Două treimi din împrumut este acordat prin intermediul Mecanismului extins de creditare (ECF), care prevede o rată a dobânzii de zero procente până la sfârșitul anului 2018, cu o perioadă de grație de 5,5 ani și o perioadă de rambursare de 10 ani. Suma rămasă este transferată prin intermediul Mecanismului de finanțare extinsă (EFF), care prevede o rată a dobânzii, perioada de rambursare de 10 ani și o perioadă de grație de 4,5 ani.

De la aprobarea programului, în Moldova au sosit trei misiuni de evaluare, ultima fiind în martie 2018.în urma acesteia, republica a obţinut în iunie o nouă tranşă în sumă de $34 mil. În total, în cadrul programului, FMI a transferat Republicii Moldova peste $113 mil.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.12 15:11 Elena
    Armasu impreuuna cu Cioclea au argumente solide pentru FMI.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.