Economie

AMBASADA CHINEZĂ A ORGANIZAT O RECEPŢIE CU OCAZIA ÎMPLINIRII A 40 DE ANI A POLITICII DE REFORME ȘI DESCHIDERE A CHINEI

17 septembrie, 2018

Ambasada Chinei în Republica Moldova a organizat o recepție pentru jurnaliștii moldoveni, consacrată aniversării a 40 de ani a politicii de reforme și deschidere a Chinei, precum și aniversarea a cincea de la lansarea inițiativei „O centură, un drum”.

Potrivit agenţiei INFOTAG, în discursul său, Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al RPC în RM, Zhang Yinghong, a prezentat realizările Chinei de-a lungul a patru decenii de reforme, arătând rezultatele impresionante ale inițiativei liderului chinez, Xi Jinping, privind reconstituirea în secolul al XXI-lea a Marelui Drum al Mătăsii, numită „O centură, un drum”.

Începând cu 1978, Partidul Comunist Chinez (PCC) a promovat o politică de reforme, care a și a extins nivelul de deschidere al Chinei.

„Politica de reformă și deschidere este cheia pentru destinul Chinei moderne, precum și un factor important pentru atingerea scopului „celor două secole” (a 100-a aniversare a PCC, sărbătorită în 2021, și a 100-a aniversare a RPC în 2049), când în RPC av fi edificată o societate multilaterală prosperă”, a spus diplomatul.

Potrivit lui, către împlinirea centenarului RPC, va fi construită „o țară socialistă modernă, bogată, puternică, democratică, civilizată și armonioasă”.

Referindu-se la rezultatele politicii de reformă, Ambasadorul a prezentat mai multe cifre. În 2017, PIB-ul Chinei a fost de 12,3 trilioane de dolari, ceea ce este de 33,5 ori mai mare decât în 1978. Datorită creșterii economice durabile, PIB-ul pe cap de locuitor a crescut cu 22,8 ori.

„Rata medie anuală de creștere a fost de 8,5%. Dacă în 1978, PIB-ul pe cap de locuitor era de 200 de dolari, atunci în 2017 era de 8690 dolari. Timp de 40 de ani, numărul săracilor a scăzut de la 770 de milioane la 30,46 milioane”, a spus Ambasadorul.

Zhang Yinghong a remarcat importanța deosebită a inițiativei grandioase a proiectului „O centură, un drum”, care are ca scop consolidarea cooperării multilaterale cu țările de-a lungul centurii și Drumului Mătăsii pentru a obține beneficii reciproce și prosperitate.

„Deja 103 state și organizaţii internaționale au semnat cu China 118 acorduri de cooperare în cadrul inițiativei „O centură, un drum”, a spus diplomatul.

El a spus că Republica Moldova este un participant activ în cadrul inițiativei.

„Ne bucurăm că, în ultimii ani, cooperarea dintre China și Moldova în diverse domenii a înregistrat rezultate importante. Astfel, în 2017, comerțul bilateral a ajuns la $524 mil., înregistrând o creștere de 30% comparative cu 2016”, a spus el.

Potrivit diplomatului, volumul exporturilor de vinuri moldovenești în China continuă să crească.

„China a devenit al doilea mare importator de vin moldovenesc, reprezentând 12% din exporturile vinicole ale Moldovei”, a precizat el.

Ambasadorul a atras atenția la procesul activ de negocieri dintre China și Republica Moldova privind semnarea Acordului de liber schimb între cele două țări.

„Sunt convins că semnarea acestui acord va încuraja cooperarea bilaterală în diverse domenii, în beneficiul celor două popoare”, a spus ea Zhang Yinghong, care și-a exprimat încrederea Chinei că Moldova va avea succes în dezvoltarea sa economică și socială.

Potrivit lui, Ambasada Chinei în Republica Moldova este pregătită să promoveze și să explice perspectivele de cooperare între China și Moldova, creând o atmosferă bună pentru cooperarea bilaterală, contribuind la aprofundarea relațiilor de prietenie.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.17 15:19 Ivan
    Cresterea PIB-ului este grandiosa!!!
  2. 2018.09.17 15:20 David
    Prieteniea nostra cu chinezii trebue sa fie mult mai strinsa.
  3. 2018.09.17 15:23 Vladimir
    Noi trebue sa avem cu China volumu comertului macar $1 000 000 000...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.