Economie

„GAZPROM” VA ASIGURA MOLDOVA CU GAZE ÎN ANUL 2019 ÎN VOLUM DEPLIN

26 septembrie, 2018

În anul 2019, Moldova va fi asigurată cu volumul necesar de gaze naturale precum s-a convenit anterior.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse de la Guvern, acest lucru a fost confirmat în ajun de către vicepreședintele „Gazprom”, Valerii Golubev, la întrevederea de la Chişinău cu prim-ministrul Pavel Filip.

Oficialii au făcut un schimb de opinii în legătură cu perspectivele dezvoltării colaborării dintre Republica Moldova și compania „Gazprom”, au discutat despre tranzitul gazelor naturale, dar și procedurile de reorganizare a SA „Moldovagaz”, impuse de cadrul legal național și angajamentele asumate. Aceasta se referă în special la directivele europene, inclusiv pachetul III energetic. Termenul de implementare a prevederilor este 1 ianuarie 2020.

Premierul a menționat că Guvernul va asigura suportul necesar pentru restructurarea sectorului în termenii stabiliți și crearea unei piețe concurențiale în domeniu.

În cadrul vizitei la Chişinău, Valerii Golubev s-a întâlnit şi cu ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu care a discutat, de asemenea, despre situația curentă în domeniul livrării de gaze naturale în Republica Moldova şi posibilitățile de dinamizare a cooperării bilaterale în acest sector, inclusiv utilizarea infrastructurii energetice de către toți furnizorii.

„Asigurarea aprovizionării cu gaze naturale este de o importanță vitală pentru Republica Moldova. Nu ne putem permite ca cetățenii să rămână fără acces la gaze naturale. În același timp, o piață concurențială sănătoasă va facilita și asigura un nivel echitabil al prețului, atât pentru consumatorul final, cât și pentru furnizor”, a menționat ministrul.

După cum a informat anterior INFOTAG, planul de implementare a pachetului III energetic în Moldova, prezentat la Bruxelles, presupune divizarea „Moldovagaz” în două întreprinderi: pentru transportarea și pentru distribuția gazelor. În acelaşi timp, concersul rus îşi menţine dreptul de proprietate asupra tuturor obiectelor, însă gestionarea unei întreprinderi este transmisă unui operator independent.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2018.09.26 13:29 Stas
    Inca un an noi mai importam gaz din Russia, da deja in 2020 noi putem sa primim gaz din Rominia care sa fie mai eftin si mai prietinos, ca provine de la fratii nostrii.
  2. 2018.09.26 13:32 Veronica
    Nu cred ca gaz din Rominia sa fie mai eftin, invers el sa fie mai scump, noi trebue sa ne ghindim ce si cum noi facem cu relatiile nostre cu Moscova.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.