Economie

PLATFORMA DA CERE AUTORITĂŢILOR SĂ RENUNŢE LA PRIVATIZAREA DUBIOASĂ A COMPANIILOR DE IMPORTANŢĂ STRATEGICĂ

19 octombrie, 2018

Platforma DA cere autorităţilor să renunţe la privatizarea dubioasă şi concesionarea companiilor naţionale de importanţă strategică.

Potrivit agenţiei INFOTAG, într-o declaraţie oficială a Platformei DA se menţionează că „guvernarea intenţionează să vândă 85% din acţiunile întreprinderii „Gara Nord”, iar preţul stabilit este puţin de peste 18 mil. lei, deşi preţul activelor companiei de stat constituie cel puţin 37 mil. lei, iar profitul anual ajunge la 500 mii lei”.

„Deşi datoriile acumulate ajung la circa 7 mil. lei, jumătate din acestea sunt de provenienţă necunoscută. În aceste condiţii, este total inexplicabil de ce este necesară privatizarea acestei întreprinderi profitabile. Referitor la privatizarea „Tutun-CTC” apar şi mai multe întrebări. Statul propune privatizarea acestei companii strategice cu active în valoare totală de peste 390 mil. lei doar cu circa 165 mil. lei. În 2017, SA „Tutun CTC” a avut un profit net de aproape 13 mil. lei. Doi ani la rând, compania achită în bugetul de stat dividende în sumă de peste 7 mil. lei. Totodată, compania și-a redus datoriile de la 30 la 18 mil. lei într-un singur an. Nu există nicio justificare plauzibilă în privința necesității privatizării acestei entități, iar preţul propus este unul evident micşorat. Pentru comparaţie, compania „Barza Alba” este vândută la un preț de două ori mai mare decât „Tutun-CTC”, deși activele sale sunt cu aproximativ 30 mil. lei mai mici”, susţin autorii documentului.

Reprezentanții Platformei DA și-au exprimat „profunda îngrijorare față de intențiile autorităților de a desfăşura o politică de privatizare atât de controversată”.

„Suntem indignați de totala lipsă de transparență și de inconsistența justificării procedurilor de privatizare, organizate de actualul regim mafiot. Constatăm că așa-numitele licitații și concursuri, care vizează înstrăinarea patrimoniului de stat, sunt dubioase și nu contribuie la eficientizarea managementului întreprinderilor și la acumularea mijloacelor financiare în bugetul de stat. Dimpotrivă, ele sunt parte a unui proces cras de falimentare artificială a întreprinderilor cu capital public și delapidare majoră în ajunul alegerilor”, consideră politicienii de opoziţie.

În opinia lor, „este evident că guvernarea, anticipând propria prăbușire, încearcă prin multiple scheme criminale să îmbogățească rapid un grup preferențial de escroci”.

„Platforma DA declară cu toată fermitatea și responsabilitatea că, după căderea regimului, va fi organizat un proces de revizuire a tuturor tranzacțiilor dubioase care vizează distrugerea întreprinderilor de stat”, se arată în declarație.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2018.10.19 11:33 Faina
    Dl Slusari Alexandru este prea dur, nu este frumos chind este gata chiar sa bate pe dl Plahotniuc si dl Filip.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.