Economie

UN EXPERT ESTE CONVINS CĂ GAZODUCTUL UNGHENI-CHIŞINĂU NU VA FI CONSTRUIT ÎN 2019

22 februarie, 2019

Construcția conductei de gaz Ungheni-Chișinău nu va fi finalizată până la sfârșitul acestui an, iar autoritățile moldovenești vor trebui să negocieze din nou cu „Gazprom”-ul rusesc. Această opinie a fost exprimată vineri, la conferință de presă, de expertul în domeniul energiei, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că autorităţile au vândut României operatorul național „Vestmoldtransgaz”, motivând acest lucru prin dorința de a accelera construcția, dar aceasta aşa şi nu s-a întâmplat, căci numai inițierea lucrărilor de construcție a fost tergiversată un an întreg.

„Încă în 2017 ni se spune că, după vânzarea „Vestmoldtransgaz” către compania românească „Transgaz”, procesul va fi accelerat, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Guvernul Moldovei a transmis părţii române responsabilitatea pentru construirea întregii infrastructuri, ca mai apoi să poată da vina pe ea pentru întârzierea construcției. Dar riscurile pentru securitatea energetică a Moldovei sunt în continuare ale noastre”, a subliniat expertul.

El consideră că, din cauza încălcării planurilor de construcție, autoritățile moldovenești vor negocia cu Rusia un nou contract de gaze de pe poziția celor slabi și nu vor putea să obțină condiții mai favorabile.

După cum a informat anterior INFOTAG, în noiembrie 2018, Ambasadorul României în Moldova, Daniel Ioniţă, a declarat reporterilor că gazoductul Iaşi-Ungheni-Chișinău va fi pus în funcțiune până la sfârșitul anului 2019. Declarații similare a făcut şi premierul Pavel Filip, care a spus că “până la sfârșitul anului 2019 va exista o alternativă la gazul rusesc, care va putea asigura 100% din necesităţile Moldovei de gaze naturale”.

La începutul anului 2018, operatorul român „Transgaz” a achiziţionat prin intermediul reprezentanţei sale „Eurotransgaz” întreprinderea moldovenească „Vestmoldtransgaz”, care este operatorul gazoductului Ungheni-Iași. Valoarea tranzacţiei a constituit 180 mil. lei. Compania română s-a angajat să investească în decurs de doi ani cel puţin 93 mil. lei în construcţia gazoductului.

Anterior, Moldova şi România au construit gazoductul magistral transfrontalier Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 43 km, care a fost dat în exploatare încă în anul 2014 cu scopul de a reduce dependenţa Moldovei de unicul furnizor actual – compania rusă „Gazprom”. Construcţia conductei de gaz a costat 26,5 mil. euro, dintre care 80% au fost achitate de partenerii români şi europeni. Însă conducta nu a fost activată la capacitate maximă.

Următoarea etapă a proiectului este construcţia pe teritoriul Moldovei a gazoductului Ungheni-Chişinău, precum și a conductei de gaz Onești-Lețcani și a stației de compresoare pe teritoriul României.

Finalizarea proiectului va însemna consolidarea piețelor statelor membre ale UE cu țările Parteneriatului Estic și asigurarea securității aprovizionării cu gaze către regiune.

Inițial, proiectul a fost planificat să fie implementat până la sfârșitul anului 2018. Apoi, după semnarea contractului cu „Transgaz”, lucrările de construcție urmau să fie lansate în iunie, apoi în toamnă.

Gazoductului Ungheni-Chișinău va avea o lungime de aproximativ 120 km. Acesta va putea furniza anual Republicii Moldova circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce va acoperi pe deplin necesitățile Moldovei.

Se preconiza că, pentru proiect, BERD și BEI vor aloca credite a câte 41 mil. euro, iar UE va acorda un grant în valoare de 10 mil. euro.

În prezent, Moldova obţine de la „Gazprom” 100% din gazul consumat.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.