Economie

​RATA DE BAZĂ CONTRIBUIE LA REDUCEREA COSTULUI CREDITELOR – GUVERNATORUL BNM, OCTAVIAN ARMAŞU

17 mai, 2019

Rata de bază a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) contribuie la reducerea ratei dobânzilor la creditele pentru sectorul real al economiei, precum şi la atragerea resurselor de către stat pe piaţa internă. O declaraţie în acest sens a făcut, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, guvernatorul BNM, Octavian Armaşu.

Potrivit agenției INFOTAG, el a spus că sporirea creditării persoanelor fizice și juridice de către bănci a contribuit la faptul că în sistem se atestă tendința de reducere a lichidităţii curente în sistemul bancar. Rata de bază relativ scăzută, care este menţinută de mai mult timp la nivelul de 6,5%, ajută Ministerul Finanțelor să atragă pe piața internă resurse la prețuri relativ accesibile.

Caracterizând tendința în creştere a inflației în Moldova, Octavian Armaşu a spus că situația legată de încetinirea creșterii economiei globale afectează și dezvoltarea economiei Moldovei. În ultimul timp, instituțiile financiare internaționale au diminuat prognoza dezvoltării economiilor țărilor UE, menţinând la acelaşi nivel prognoza creșterii economice a Rusiei.

Potrivit guvernatorului, în 2019 se estimează că prețurile la produsele petroliere vor crește cu 15,1%, ar la gazele naturale – cu 6,1%.

Referindu-se la transferurile băneşti în Moldova efectuate de către migranții muncitori, Armaşu a spus că tendința de scădere a transferurilor în ruble și în dolari din Rusia este compensată prin transferuri de euro și dolari din alte țări, în primul rând, din Uniunea Europeană.

Întrebat despre vânzarea pachetelor mari de acțiuni în două bănci, el a spus că băncile au lansat propunerea de a extinde termenul de vânzare a acestor active care manifestă interes pentru anumiți investitori.

„BNM a prelungit termenul de vânzare cu încă trei luni. Nu exclud că actualmente se negociază pe subiectul procurării acestor acțiuni. Dacă acestea nu vor fi vândute, BNM va urma procedura prevăzută de legislație în domeniu”, a spus Armaşu.

Referindu-se la problema integrării băncilor din stânga Nistrului în sistemul bancar al Moldovei, guvernatorul BNM a spus că soluționarea acestei probleme este însoţită de anumite riscuri pentru sistemul bancar al statului Republica Moldova în ceea ce priveşte securitatea. Bancherul a menționat că băncile din regiune ar trebui să accepte leul moldovenesc ca singura unitate de plată pe teritoriul Republicii Moldova.

După cum a informat anterior INFOTAG, BNM a publicat joi noua prognoză a ratei inflaţiei pentru anii 2019 şi 2020, care va constitui 5,1% şi, respectiv, 6,5%. Un asemenea indice al prețurilor de consum în țară va însemna că autoritatea de reglementare și-a atins obiectivul strategic – menținerea inflației în ţinta de 5% plus-minus 1,5%.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.