Economie

ANSA PREGĂTEŞTE O LISTĂ SUPLIMENTARĂ DE FURNIZORI DE FRUCTE MOLDOVENEŞTI PE PIEŢE DIN RUSIA

10 iulie, 2019

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) pregăteşte o listă suplimentară de furnizori de fructe moldoveneşti pe pieţe din Rusia.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul Agenţiei, aceasta a primit o scrisoare cu o solicitare în acest sens de la Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor), fiind vorba de produse horticole din RM cu codul tarifar 0808 şi 0809 – mere, pere, gutui, caise, cireșe, vişine, piersice, prune și porumbele.

În acest context, ANSA reevaluează, actualizează cererile depuse de către producătorii doritori de a exporta fructe în Federația Rusă, începând cu anul 2016 până în prezent. Toți solicitanții trebuie sa fie înregistrați în Sistemul Informațional Agricol al ANSA „Certificarea fitosanitară” și ulterior incluși în planul anual de control. De asemenea, ei trebuie să aibă infrastructură de producere și logistică pentru livrarea producției proprii și excluderea intermediarilor.

Lista urmează a fi prezentată părţii ruse până la data de 15 iulie. Până atunci, inspectorii fitosanitari ale ANSA verifică în teritoriu corespunderea solicitanților cu cerințele înaintate de către partea rusă.

În prezent o listă exactă a furnizorilor de fructe moldoveneşti pe piața rusă nu există nici pe site-ul ANSA, nici pe cel al Rosselhoznadzor. În iunie, mai multe loturi de căpșuni moldovenești, transportate cu camioanele în Federația Rusă, au fost întoarse la frontieră de către inspectorii Rosselhoznadzor pe motiv că în fructe au fost găsiţi dăunători de carantină.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.