Economie

CHIŞINĂUL POATE DEVENI UN MEDIATOR UNIVERSAL ÎN NEGOCIERILE DINTRE RUSIA ŞI UCRAINA ÎN PRIVINŢA GAZULUI – OPINIA EXPERTULUI

18 iulie, 2019

Chişinăul poate deveni un mediator universal în negocierile dintre Moscova şi Kiev în privinţa gazului, consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Serghei Ceban.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a subliniat în studiul său că, „în condițiile actuale, Kievului și Moscovei le este extrem de greu să negocieze direct: părțile îşi pun unei alteia precondiţii prea rigide, adesea imposibil de realizat, iar fiecare afirmație pe tema gazului, venită din partea reprezentanților Rusiei și Ucrainei, este analizată acasă minuţios referitor la „trădarea intereselor naționale”, iar acest lucru exclude practic posibilitatea de manevră și de compromis”.

„În acest moment, în Moldova a apărut un guvern de coaliție de „armonie geopolitică”, creat de blocul proeuropean ACUM și de socialiștii proruși. Maia Sandu și Igor Dodon au împărțit rațional domeniile de responsabilitate: prim-ministrul este apreciată în Europa și se bucură de o loialitate deschisă din partea liderilor UE. Igor Dodon menține monopolul asupra contactelor cu Moscova. Astfel, actuala conducere a Republicii Moldova, în tandem, poate comunica în principiu cu oricine în Europa. Totodată, Moldova menține relații bune cu Ucraina și, judecând după întrevederea optimistă dintre Zelenski și Sandu, le poate consolida și mai mult”, susţine analistul politic.

Potrivit lui, „datorită acestei situații, Chișinăul poate deveni un mediator universal în pregătirea negocierilor în privinţa gazelor”.

„Moscova poate să nu comunice principial cu administrația lui Zelenski, dar poate transmite Kievului anumite mesaje prin lanțul Dodon-Sandu-Zelenski. Uniunea Europeană nu poate exercita prea multă presiune asupra Kievului în probleme de menţinere a tranzitului, dar îşi poate transmite doleanţele prin aceleași canale – prin Chișinău. De remarcat că autoritățile moldovenești au un motiv ideal de a fi mediator în problema gazelor: dacă tranzitul se oprește, Moldova nu va evita problemele, de aceea liderii moldoveni pot participa în continuare „legal” la negocierile privind problema gazelor naturale”, a spus Ceban.

În opinia sa, „astăzi, Chișinăul are o șansă reală și chiar unică de a deveni un actor independent în geopolitică regională”.

„Fiind dezbinată după preferințele geopolitice ale societății, împovărată de bagajul problemei transnistrene, încă de la prăbușirea URSS Moldova nu a putut pretinde nici măcar la ambiţia de a fi un jucător de sine stătător în politica externă cu propria pondere și autoritate. Astăzi, Chișinăul are o astfel de șansă, iar dacă noua guvernare a țării va putea profita de aceasta, succesul în negocierile privind gazul poate consolida nu numai actuala coaliție de guvernământ, ci și consensul pe care cei trei „mari actori” au reușit să-l atingă în baza exemplului Moldovei. Contribuția Chișinăului în menţinerea tranzitului prin Ucraina poate fi convertită într-o reducere a preţului la gaze, ceea ce este pe deplin justificat în spiritul scopurilor oficiale ale vizitelor lui Igor Dodon la Moscova”, a concluzionat expertul.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.18 12:26 Vlad
    Moldova vre ca anume asa si sa fie, dar asta este imposibila!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.