Economie

O COMISIE PARLAMENTARĂ INTENŢIONEAZĂ SĂ DESFĂŞOARE O INVENTARIERE LA AEROPORTUL MĂRCULEŞTI

25 iulie, 2019

Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică intenţionează să desfăşoare o inventariere la Aeroportul Internaţional Mărculeşti, a anunţat preşedintele Comisiei, Chiril Moţpan, miercuri, în cadrul unui briefing.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că, începând cu anul 2008, acest obiect strategic pentru stat aduce bugetului ţării prejudicii de milioane de lei.

„Din 2008, aeroportul a primit statutul de zonă economică liberă cu numeroase facilităţi fiscale. În aceeași perioadă, aeroportul avea în gestiune șase nave de zbor MiG-29. Până în 2017, aeroportul a fost în gestiunea Ministerului Apărării. Ulterior, în august 2017, a trecut în subordinea Ministerului Economiei şi Infrastructurii, fără o inventariere minuțioasă. Nu știm dacă a fost transmis Guvernului actul de predare-primire Din iulie 2018, aeroportului i-a fost conferit statutul de agent economic drept parteneriat public-privat”, a spus deputatul.

Potrivit lui, începând cu 2013, statul a transferat 2 mil. de euro pentru reparaţia aparatelor de zbor.

„Ultima dată, în 2017, în acest scop au fost alocate 800 mii de euro. Dar la momentul de faţă la aeroportul Mărculeşti nu există nicio aeronavă funcţională. 50% din bani au ajuns în off-shore pe conturile unei firme înregistrate pe numele fostului director al aeroportului. Piese de schimb de la avioanele dezasamblate au fost vândute în martie-mai 2019 în Bulgaria, Indonezia și Afganistan”, a spus Moţpan.

El a adus drept exemplu de activitate ilegală vânzarea în 2015, cu acordul conducerii de atunci a Ministerului Apărării, a trei complexe de rachete antiaeriene la prețul de $600 mii fiecare.

„Este clar că o asemenea activitate nu ar fi fost posibilă fără a fi acoperită de conducerea instituţiilor de forţă, în primul rând, a Procuraturii Generale și a Inspecţiei financiare. În privinţa unor persoane de la aeroport au fost intentate cauze penale pe diferite motive, inclusiv de către Centrul Național Anticorupție. Dar niciuna dintre ele nu a fost finalizată. Concluzia generală este că, de-a lungul anilor, la aeroport au avut loc tranzacții ilegale de armament, crearea unor datorii artificiale și licitații trucate. În acest sens, va fi creată o comisie parlamentară specială care se va ocupa de investigare. Solicit tuturor autorităților competente să se implice în verificarea activităţii aeroportului Mărculeşti. De exemplu, propunem Ministerului Finanțelor să verifice activitatea inspecției financiare a aeroportului”, a concluzionat deputatul.

Commentarii [ 4 ] adaugă comentariu

  1. 2019.07.25 12:16 Victor
    Cam tirziu dl Motpan.
  2. 2019.07.25 12:21 Grigorii
    Esli bi bili posadki to vse cito ucrali srazu bi vernuli, gospodin Motpan...
  3. 2019.07.25 12:23 Vladut
    CFrugom i vezde odno julie!!!
  4. 2019.07.25 13:33 Ivan
    Prodali vse cito tolico mojno bili...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.