Economie

MAIA SANDU A SOLICITAT REALIZAREA RAPIDĂ A CONDIŢIILOR IMPUSE DE UE ÎN VEDEREA DEBLOCĂRII ASISTENŢEI MACROFINANCIARE

15 august, 2019

În urma discuţiilor cu instituţiile europene, a apărut necesitatea îndeplinirii unor acţiuni suplimentare impuse de Uniunea Europeană în vederea deblocării asistenţei macrofinanciare.

Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a declarat Prim-ministrul Maia Sandu în cadrul reuniunii Comisiei Guvernamentale pentru Integrare Europeană, unde au fost vizate subiectele cheie în dialogul RM-UE, privind Acordul de Asociere şi asistenţa macrofinanciară.

Premierul Maia Sandu a subliniat că dialogul politic de nivel înalt a RM cu UE a fost reluat, prin acordarea sprijinului bugetar pentru Moldova, fiind alocate 14,54 milioane euro pentru acţiuni ca: finanţarea programelor de educaţie şi formare profesională şi punerea în aplicare a Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize.

Ea a solicitat de la autorităţile responsabile, implicare activă şi intensă în vederea îndeplinirii acţiunilor suplimentare până la finele lunii septembrie.

„Este important să depunem toate eforturile pentru a beneficia de deschiderea UE pentru a debursa până la finele anului cele două tranşe din asistenţa macro-financiară. Trebuie sa înregistrăm progrese semnificative la nivelul tuturor instituţiilor, fiecare pe direcţia lui”, a punctat şefa Executivului.

Natalia Gavriliţă, Ministrul Finanţelor, a menţionat că asistenţa macrofinanciară include 28 de condiţionalităţi şi a precizat necesitatea întreprinderii unei serii de acţiuni bine organizate în vederea soluţionării angajamentelor.

Printre condiţiile politice impuse de UE se numără: asigurarea standardelor democratice în ţară, desfăşurarea alegerilor locale libere, transparente, demonopolizarea pieţei media, respectarea drepturilor omului şi statului de drept, investigarea fraudei bancare, deconspirarea schemelor de corupţie, depolitizarea justiţiei, dar şi reglementarea pachetului fiscal.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.