Economie

MINISTRUL AGRICULTURII: VOLUMUL PRODUCȚIEI DE VIN MOLDOVENESC DEPĂȘEȘTE CEREREA

13 septembrie, 2019

Problema prețurilor mici de achiziție a strugurilor ţine de dezechilibrul pe piața vinicolă, deoarece volumul producției de vin moldovenesc depășește semnificativ cererea. Despre aceasta a declarat ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu, la şedinţa de joi a Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe.

Potrivit agenției INFOTAG, ea a menţionat că, potrivit datelor Oficiului Naţional al Viei şi Vinului, deşi în ultimii șapte ani cererea la produsele vinicole din Moldova a crescut cu 10%, producția de vin a crescut în aceeași perioadă cu 40%.

„Aceasta înseamnă că din patru litri de vin produs, noi reușim să exportăm doar unul. Potrivit estimărilor pentru anul 2020, cererea nu va depăși un litru și jumătate”, a spus ea.

Potrivit ei, la baza dezechilibrului dintre cerere și ofertă se află mai mulți factori, inclusiv recoltele record din anii 2017-2018 – cu 35% mai mult în comparație cu media pentru 15 ani. Totodată, în regiune deja de câțiva ani se atestă un preț redus la struguri și vin, în țările producătoare de vin se înregistrează recolte record, iar consumul este în scădere.

Experții prezenți la şedinţă au menționat că, pentru a remedia situația, este necesară revizuirea politicii de subvenționare a sectorului vitivinicol cu scopul de a finanța plantații de înaltă calitate. De asemenea, este necesară sporirea interacțiunii dintre fermieri și producători.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2019.09.13 14:15 Faina
    Ministru vre sa spune ca producerea 300 000 000 de sticle de vin ramina ca vis?
  2. 2019.09.13 14:19 Victor
    Unica speranta ramina - China si Rusia...
  3. 2019.09.13 14:22 Alexei
    De ce dl Bostatn nu plinge ca altii, de ce el poate si chistiga da altii au numai pagube in loc de profit mare?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.