Economie

​„MOLDOVAGAZ” SE PREGĂTEŞTE DE ALTERNATIVE PENTRU ASIGURAREA MOLDOVEI CU GAZE

10 decembrie, 2019

În cazul în care tranzitul de gaze naturale ruseşti pe teritoriul Ucrainei va fi sistat, aprovizionarea Moldovei cu gaze se va face în regim revers prin culoarul transbalcanic. Despre aceasta a comunicat, în ajun, şeful Direcției livrare gaze al companiei „Moldovagaz”, Valentin Tonu, la şedinţa de lucru la care au fost discutate cele mai importante subiecte ale activității întreprinderii pentru luna noiembrie și cele planificate pentru luna decembrie 2019.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la surse din cadrul administraţiei companiei moldo-ruse, în conformitate cu Suplimentul de prelungire a termenului Contractului de furnizare gaze în Republica Moldova pentru perioada 2020-2022, „în perioada 16-20 decembrie vor fi contractate capacitățile disponibile de transport gaze din Bulgaria și România”.

Pe de altă parte, „Moldovagaz”, „Moldovatransgaz” și „Operatorul sistemului de transport gaze al Ucrainei” s-au întrunit prin conferință video, în cadrul căreia au abordat subiectele operării punctelor de interconectare comune și asigurarea transportării gazelor naturale în regiune după anul 2020. S-a ajuns la decizia de a semna un singur Acord de interconectare (Interconnection Agreement) cu partenerul din Ucraina pentru toate punctele transfrontaliere comune precum sunt: Alexeevca, Ananiev, Grebeniki, Limanscoe și Căușeni. În acelaşi timp, vor fi încheiate contracte de prestare a serviciilor pentru transportarea gazelor pe teritoriul Ucrainei şi Moldova.

Preşedintele „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a dispus ca toate aceste documente să fie coordonate până la 12 decembrie şi să fie semnate până la sfârşitul anului.

Potrivit informaţiilor prezentate la şedinţă, lucrările de reconstrucție care se efectuează la Stația de Măsurare Gaze Căușeni pentru asigurarea alimentarii cu gaze naturale în regim revers trebuie să se finalizeze până la 15 decembrie. E vorba de alternativa de procurare a gazelor naturale la hotarul cu România (SMG Isaccea) și Ucraina (SMG Orlovka) pentru reversul prin rețelele magistrale din culoarul transbalcanic.

La finele şedinţa s-a decis ca, în perioada imediat următoare, acțiunile SA „Moldovagaz” să fie axate pe finalizarea coordonării și semnării suplimentului de prelungire a contractului de furnizare a gazelor naturale cu SAP „Gazprom”, coordonării finale și semnării acordurilor de interconectare cu operatorul sistemului de gaze al Ucrainei, contractelor de transport al gazelor naturale pentru consumatorii transfrontalieri ai Republicii Moldova și Ucrainei, aprobarea bugetelor întreprinderilor din sistem gaze pentru 2020, precum și aprobarea Programului investițional și planului reparații capitale pentru 2020.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.