Economie

MOLDOVA NU ÎŞI PIERDE SPERANŢA SĂ OBŢINĂ DREPTUL LA EXPORTUL DE CARNE DE PASĂRE ŞI OUĂ ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ

14 ianuarie, 2020
<mt_str50>

Moldova va intensifica eforturile pentru implementarea Foii de parcurs pentru obținerea dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre și ouă de categoria B. Despre aceasta s-a vorbit în ajun la şedinţa de lucru privind evaluarea nivelului de realizare a documentului pentru anii 2019-2020, desfăşurată de secretarul de stat al Ministerului Economiei și Infrastructurii, Iuliana Drăgălin.

Surse din cadrul ministerului au comunicat agenţiei INFOTAG că la ședință au fost analizate aspecte aferente misiunii de audit privind exportul mai multor produselor de origine animală pe piața UE, construcția unei unități de prelucrare a deșeurilor, precum și acreditarea laboratorului de sănătate animală.

Conform informației prezentate de instituțiile de resort vizate, pe parcursul anului 2019 au fost întreprinse acțiuni de aliniere a legislației naționale care reglementează domeniul sanitar şi fitosanitar la acquis-ul comunitar.

În ceea ce priveşte acreditarea laboratorului la standardul internațional ISO 17025, la data de 30 septembrie 2019, la Centrul Național de Acreditare MOLDAC a fost depusă cererea privind acreditarea Laboratorului Sănătatea Animală și extinderea acreditării Laboratorului Siguranță Alimentelor din cadrul CRDV (Centrul Republican pentru Diagnostică Veterinară).

La capitolul creării unei unități de prelucrare a deșeurilor a fost elaborat și este în proces de definitivare proiectul Foii de Parcurs pentru dezvoltarea unui sistem de colectare, prelucrare și incinerare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman.

În context, s-a convenit asupra unor activități prioritare, care urmează a fi întreprinse de instituțiile și autoritățile vizate. Ministerul Economiei și Infrastructurii va monitoriza și va coordona în continuare procesul de implementare a activităților prevăzute în Foaia de parcurs.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.01.15 14:20 Stas
    Penru Moldova asta este o mare sustinere...
  2. 2020.01.15 14:24 Dorin
    Noi putem sa vindem pe piata europeana, productia noastra este calitativa.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.