Economie

„ENERGOCOM” A PRELUNGIT PÂNĂ LA SFÂRŞITUL LUNII IUNIE CONTRACTUL CU CERS MOLDOVENEASCĂ PENTRU PROCURAREA ENERGIEI ELECTRICE PENTRU MOLDOVA

31 martie, 2020

Întreprinderea de stat „Energocom” a prelungit cu trei luni, până la sfârşitul lunii iunie, contractul cu CERS Moldovenească pentru procurarea energiei electrice pentru Moldova în volumul necesar, cu posibilitatea de prelungire.

Potrivit agenţiei INFOTAG cu referire la site-ul companiei, Centrala de la Cuciurgan este, la moment, unicul producător de energie electrică capabil să acopere de sine stătător pe deplin necesitățile de energie electrică ale furnizorilor reglementați de energie electrică, operatorilor sistemelor de distribuție și operatorului sistemului de transport pe perioada respectivă.

Potrivit noilor condiții contractuale, începând cu 1 aprilie, prețul mediu de procurare a energiei electrice pentru S.A. „Energocom”, precum și prețul mediu de furnizare a energiei electrice către alți agenți economici va fi cu aproximativ 9% mai mic decât prețul mediu aplicat în baza contractelor existente, care erau valabile până la 31 martie.

Anterior, Președintele Igor Dodon a spus că, începând cu 1 aprilie, prețul de achiziție a energiei electrice pentru Moldova va scădea cu 9%, până la $49,5 pentru 1 MWh și nu a exclus că tarifele pentru consumatorii finali ar putea să fie micşorate.

Potrivit contractelor existente, „Energocom” a achiziționat energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan la preţul de $52,4 pentru 1 MWh, iar 15% din energie era procurată de la compania ucraineană „DTEK Pavlogradugol” la preţul de $64,4. Pentru furnizorii și operatorii moldoveni, prețul mediu era de $54,2.

În condiţiile pandemiei, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să dispună sistarea licitațiilor de achiziție a energiei electrice, desfăşurate anual pentru selectarea furnizorului. Comisia a indicat companiei „Energocom” să încheie contracte de procurare a energiei electrice de la un singur furnizor.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2020.03.31 13:38 Fima
    Cu asa contract noi sustinem separatizmu in Transnistria...
  2. 2020.03.31 16:51 Alex
    De ce rusii dau gaz daca Transnistria nu plateste si are atit de mare datoriile?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.