Economie

PROGNOZA OPTIMISTĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMIEI ÎN 2020 PRESUPUNE O SCĂDERE A PIB-ULUI CU 3% – PREŞEDINTELE IGOR DODON

07 aprilie, 2020

Preşedintele Igor Dodon susţine că, în legătură cu pandemia de coronavirus, prognoza optimistă a dezvoltării economiei republicii în anul 2020 presupune o scădere a PIB-ului cu 3%, ceea ce va constitui 7,3 mlrd. lei ($410 mil.). Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta el a declarat marţi, la un briefing, după şedinţa Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

Potrivit lui, declinul în economia Moldovei este cauzată de recesiunea economiilor din toate țările din regiune, ceea ce afectează negativ economia Republicii Moldova, care are o scădere a exporturilor, importurilor și consumului intern.

Dodon a numit prioritățile autorităților pe perioada crizei provocate de pandemia de virus COVID-19: plata garantată a salariilor, pensiilor și indemnizaţiilor, susţinerea agenților economici și a populației, ținând cont de șomajul tehnic și de disponibilitatea statului de a plăti salariul minim de 2750 lei pe durata stării de urgență (circa 140 de euro), precum și restituirea către întreprinderi a circa 44% din impozitele din fondul salarial pe durata stării de urgență, instituită de la 17 martie până la 15 mai.

„Unii politicieni propun să renunțăm complet la orice tip de investiții. Vom economisi, dar nu intenționăm să blocăm toate investițiile în economie, în special în proiecte de infrastructură. Avem nevoie ca economia să funcționeze, va trebui să creăm noi locuri de muncă pentru cetățenii moldoveni care se întorc masiv din străinătate”, a subliniat Dodon.

Printre măsurile din sectorul bancar și financiar, menite să sprijine mediul de afaceri, Președintele a numit diminuarea de către Banca Națională (BNM) a ratei de bază până la un nivel minim record de 3,25%, ceea ce face ca resursele creditare să fie disponibile în bănci.

„Reducerea de către BNM a rezervelor obligatorii pentru bănci începând cu 15 aprilie de la 39% la 34% va menţine lichiditatea pe piață prin eliberarea a peste 3 mlrd. lei”, a menţionat el, recomandând agenților economici să nu speculeze pe piața valutară, ceea ce a determinat scăderea artificială a cursului monedei naționale.

Potrivit Președintelui, BNM are suficiente rezerve pentru a menține stabilitatea pe piață, fără să admită scăderea nejustificată a cursului leului moldovenesc. Cursul oficial al leului moldovenesc la data de 7 aprilie este de 18,6369 MDL:$1. În urmă cu o lună, cursul era de 17,4244 MDL:$1.

Igor Dodon a subliniat, de asemenea, că „statul va exercita un control strict asupra procesului de formare a prețurilor pentru a preveni majorarea nejustificată a prețurilor în timpul crizei”.

„Acum nu există motive pentru creșterea prețurilor. Moldova este asigurată complet cu toate produsele de primă necesitate. Chiar dacă unele țări au impus restricții la exportul anumitor tipuri de crupe, avem cu ce și de unde înlocui pentru a nu admite niciun deficit și nicio creștere artificială a prețurilor”, a spus Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.