Economie

MOLDOVA AR PUTEA REVENI LA MECANISMUL ANTERIOR DE PLAFONARE A PREŢURILOR CU AMĂNUNTUL LA CARBURANŢI

25 iunie, 2020

Guvernul a aprobat în ajun modificările legislative propuse de deputatul Alexandru Oleinic, care prevăd revenirea la practica anterioară, când Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) stabilea prețurile maxime posibile la carburanţii comercializaţi în benzinăriile din ţară.

Potrivit agenţiei INFOTAG, Guvernul a menţionat că amendamentele propuse au drept scop asigurarea unui echilibru constant între interesele consumatorilor și participanților la piața produselor, în partea ce ține de stabilirea și modificarea prețurilor pentru comercializarea produselor petroliere principale și a gazului lichefiat. Metoda actuală de stabilire a prețurilor creează condiții favorabile pentru companiile petroliere de a fi reticente la ajustarea prețurilor în sensul diminuării în perioade de ieftinire a carburanților la bursele internaționale. În condițiile în care prețul viitor de import nu poate fi prevăzut, companiile includ riscul de modificare/majorare a acestuia în prețul achitat de către consumator.

În anii 2016-2018, a fost deja aplicat mecanismul care prevedea că ANRE stabilea preţurile plafon la carburanţi la fiecare două săptămâni, calculate în baza unei metodologii speciale, în funcţie de cotaţiile la bursele internaţionale Platts pentru benzină şi motorină şi Argus pentru gazul lichefiat. În calcul se mai ţinea cont de costurile operaţionale legate de operaţiunile de import, inclusiv cheltuielile de transport şi de asigurare, accizul la carburanţi, TVA şi marja comercială specifică, în funcţie de cheltuielile şi profitul companiilor.

Operatorii nu aveau dreptul să vândă carburanţi cu amănuntul la prețuri mai mari decât plafonul maxim stabilit de ANRE. În caz contrar, ei riscau sancțiuni, inclusiv retragerea licenței.

Noua inițiativă presupune, de asemenea, că prețurile maxime de comercializare cu amănuntul pentru produsele petroliere principale vor fi calculate în baza cotațiilor medii Platts Cargoes FOB MED (Italia) pentru benzină și motorină și Argus DAF Brest propot-butan mix pentru gazul lichefiat.

Totodată, la stabilirea preţurilor maxime la carburanţi se va ţine cont de marja comercială specifică, stabilită de ANRE, precum şi de cota accizelor şi cota TVA. La stabilirea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale importate în raport cu cotaţiile medii Platts se va ţine cont de categoria şi calitatea produselor petroliere principale prin utilizarea coeficienţilor de multiplicare pentru fiecare tip de produs, prevăzuţi în Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere.

La fiecare două săptămâni, în funcție de cotațiile Platts și Argus din perioada precedentă, ANRE stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.