Economie

ÎN ANUL 2019, VENITURILE MOLDOVA IT PARK AU AJUNS LA 3,65 MLRD. LEI

08 iulie, 2020

În anul 2019, veniturile Moldova IT Park au constituit 3,65 mlrd. lei şi au depăşit cele mai mari aşteptări. Despre aceasta a declarat secretarul de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, Vitalie Tarlev, prezentând marţi, la un briefing, rezultatele activităţii parcului IT în anul trecut.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că numărul rezidenţilor săi a crescut cu aproape jumătate, până la 578 de întreprinderi mici şi mijlocii, cu un număr total de peste 9,7 mii de angajaţi.

Potrivit secretarului de stat, în parcul IT a fost înregistrată o creştere a numărului de întreprinderi cu participare străină - 133 (din 32 de ţări), precum şi 223 de întreprinderi noi, dintre care 44 sunt start-up-uri.

Mai mult de jumătate din companiile rezidente ale parcurilor IT se ocupă de elaborarea programelor software, un sfert din acestea se ocupă de consultanţă IT, 10% - de procesarea datelor, iar restul lucrează în domeniul jocurilor pe calculator, design, animaţie etc.

Scopul parcurilor IT este de a crea produse cu valoare adăugată înaltă. Rezidenţii acestora plătesc doar un impozit în mărime de 7% din vânzări, care, la sfârşitul anului 2019, au depăşit în total 258 mil. lei.

Primul parc IT din Republica Moldova şi-a început activitatea la 1 ianuarie 2018 cu scopul de a stimula investiţiile şi de a dezvolta businessul IT, cercetările, dezvoltarea şi inovaţiile digitale.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.08 11:20 David
    Park are posobilitaea sa da 10 la suta din PIB-ul Moldovei!

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.