Economie

PRIMĂRIA BĂLŢI A FOST DECLARATĂ CEA MAI TRANSPARENTĂ DIN MOLDOVA PENTRU A PATRA OARĂ CONSECUTIV

17 iulie, 2020

Al patrulea an consecutiv, administraţia municipiului Bălţi este recunoscută drept „cea mai transparentă” în rândul localităţilor din Moldova. Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” şi Institutul de Reforme Economice şi Sociale INEKO din Slovacia.

Potrivit agenţiei INFOTAG, expertul economic al IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, l-a felicitat pe primarul de Bălţi, Renato Usatîi, pentru această performanţă, menţionând că oraşul „trebuie să devină un lider al schimbărilor și un exemplu pentru întreaga țară”. Potrivit lui, criteriile de selecție în acest an au fost mai stricte, din cauza trecerii la standardele internaționale.

Usatîi a amintit pe rețelele de socializare că, în aceşti ani în care acest premiu este acordat orașului, administrația sa „a fost supusă perchezițiilor și urmăririi penale”.

„Este pentru prima dată când particip la ceremonia de acordare a diplomei, pentru că întotdeauna eram cel puțin în căutare internațională”, a spus primarul, subliniind că „este mândru de realizările municipiului”.

Experții institutelor au pregătit o serie de recomandări pentru primăria Bălți: publicarea pe site a CV-urilor șefilor întreprinderilor municipale, a rapoartelor despre activitatea acestora, datele de contact ale funcţionarilor.

Usatîi a promis că toate recomandările vor fi puse în aplicare cât mai curând posibil.

Pentru al patrulea an consecutiv, primăria Bălți ocupă primul loc în ratingul transparenței după prezentarea informațiilor despre activitatea organelor administrației publice locale, obținând în acest an 76 din 100 de puncte. Ratingul este realizat în baza a nouă criterii: acces la informații, participarea la luarea deciziilor, întocmirea bugetului, achiziții publice, administrarea proprietății publice, etica profesională și conflictul de interese, resurse umane, servicii sociale și investiții.

Situația la Bălți s-a schimbat din 2015, când Usatîi a fost ales primar. În ultimii cinci ani, municipalitatea a urcat de pe locul 7 pe 1 în clasamentul transparenței.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2020.07.19 21:01 gALINA
    dL rENATO MERITA ASA CEVA...
  2. 2020.07.19 21:04 Grigore
    I vse eto ne za denighi a po-nastoeashemu!!! Bedi Igori Munteanu ne dal bi vot tac prosto Usatomu etu premiu...
  3. 2020.07.20 12:30 Stas
    Primarul Balt sa pregeteste pentru victoria la alegeri 1 noembrie.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.