Economie

SUMA PLĂŢILOR INFORMALE ÎN ŞCOLILE DIN MOLDOVA DEPĂŞEŞTE 780 MLN. LEI PE AN

18 septembrie, 2020

Suma plăţilor neoficiale făcute de către părinţi în sistemul general de învăţământ este de 782,5 milioane de lei pe an.

Potrivit agenţiei de presă INFOTAG, acest lucru este demonstrat de datele cercetării sociologice "Etica şi integritatea academică în învăţământul general. Plăţile informale în şcoli"", prezentată joi, la o conferinţă de presă, de Institutul pentru Politici Publice.

Conform studiului, părinţii plătesc anual circa 232,8 milioane lei pentru cărţi şi caiete suplimentare, 332,6 milioane lei pentru lecţiile individuale în şcoală sau în afara ei, 44,8 milioane lei pentru cadourile oferite cadrelor didactice, 90,5 milioane lei pentru manifestaţiile şcolare, 77,9 milioane lei pentru cercurile şi secţiile sportive. Pentru examene şi note mai bune se plătesc circa 3,9 milioane lei. Cu alte cuvinte, pentru fiecare lei alocat de stat, părinţii contribuie cu aproape 0,9 lei.

Părinţii, pentru care plăţile în şcoli reprezintă o povară grea - aproximativ 35%. În acelaşi timp, aproximativ 37% dintre respondenţi susţin că aceste plăţi reprezintă o sumă acceptabilă pentru ei. Între părinţi persistă îngrijorarea că refuzul de a plăti va avea consecinţe negative pentru copiii lor (aproximativ 15%).

Ponderea părinţilor care declară că plăţile din şcoli reprezintă pentru familiile lor o povară financiară este de circa 35%. Totodată, circa 37% dintre respondenţi afirmă că aceste plăţi reprezintă o sumă acceptabilă pentru ei. Datele sondajului arată o creştere a poverii plăţilor suplimentare în cazul respondenţilor ce locuiesc la sat şi ai celora cu venituri mici. În rândul părinţilor persistă temerile referitoare la faptul că refuzul de a plăti va avea consecinţe negative pentru propriii copii. Astfel de temeri au fost raportate de circa 15% dintre respondenţi.

"Intrarea în vigoare în 2015 a Codului de etică al cadrului didactic a dus la o reducere semnificativă a implicării angajaţilor şcolii în procesul de colectare a plăţilor informale, aceste activităţi fiind preluate de cele mai diverse "fonduri", cum sunt cele ale asociaţiilor părinteşti, ale şcolilor şi ale claselor", a susţinut Anatol Gremalschi, director de programe la Institutul de Politici Publice.

Sondajul a fost efectuat în vara anului 2020, pe un eşantion de 1100 de respondenţi. Marja de eroare a sondajului constituie В± 3% şi este reprezentativ la nivel naţional.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.