Economie

PREȘEDINTELE IGOR DODON A DECLARAT CĂ AUTORITĂȚILE NU VOR IMPUNE RESTRICȚII NOI DIN CAUZA RĂSPÂNDIRII COVID-19

28 octombrie, 2020

Președintele Igor Dodon a spus că autoritățile nu vor impune noi restricții în legătură cu răspândirea COVID-19. Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta șeful statului a declarat într-un interviu pentru portalul „RBC”.

„Am luat o decizie împreună cu colegii noștri din Guvern că nu vom introduce restricții suplimentare pentru nimeni și, cel mai probabil, nici pentru procesul educațional. Acum copiii sunt în vacanță, dar, deocamdată, nu examinăm posibilitatea desfășurării procesului educațional la distanță.

Dacă vorbim despre educație, școli, atunci când există astfel de cazuri, clasa sau școala sunt plasate în carantină. Știu că unii dintre vecinii noștri au o situație mult mai dificilă atunci când vine vorba de locuri în spitale. Sistemul nostru face față. În prezent, suntem gata pentru orice provocare. Am luat toate măsurile de precauție. Ne confruntăm și așteptăm vaccinul rusesc”, a spus Dodon.

El a descris situația cu COVID-19 în Moldova drept una „dificilă, dar stabilă”.

„Desigur, situația nu este ușoară, dar dacă analizăm dinamica din ultimele zile, este stabilă. Nu avem focare mari, care au fost în urmă cu câteva săptămâni, când existau 1000-1200 de cazuri pe zi. Pentru Moldova, un asemenea număr este semnificativ, ținând cont de populația de 3 mil. În ultimele zile, au existat câteva sute de cazuri noi și acest număr a devenit stabil”, a spus președintele, numind lupta împotriva COVID-19 „cea mai importantă problemă actuală”.

Potrivit lui, pentru a rezolva această problemă „este nevoie de un vaccin sau toată lumea trebuie să se îmbolnăvească, astfel încât toți cetățenii R. Moldova să aibă anticorpi”

„Dar acest lucru este foarte dificil și necesită o perioadă lungă. Trebuie să facem tot posibilul pentru a ajuta cetățenii care suferă de criza economică”, a spus Dodon.

El a menționat că suspendarea „activității economice din aprilie-mai a afectat foarte grav economia țării”.

„Î al doilea trimestru 2020, PIB-ul țării a scăzut cu 14% și, iar, în general, în prima jumătate a anului cu 8%. Acest lucru este semnificativ pentru orice țară. Dar, în pofida situației dificile, am început să ieșim din această stagnare”, a spus președintele.

Potrivit lui, secetă fără precedent a lovit Moldova și în anul curent.

„Anul acesta am primit un împrumut de la Fondul Monetar Internațional pentru a sprijini economia țării. Politica noastră externă echilibrată și pragmatismul nostru dau rezultate concrete. Dar Federația Rusă a fost întotdeauna aproape și ne-a ajutat. Analizăm posibilitatea furnizării de cereale din Rusia pentru rezerva de stat. Dar, astăzi, securitatea alimentară a Moldovei este asigurată”, a conchis Dodon.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.