Economie

JAPONIA ȘI UNDP VOR SPRIJINI MOLDOVA ÎN CREȘTEREA REZILIENȚEI SECTORULUI AGRICOL LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE

15 martie, 2024

Guvernul Japoniei a anunțat acordarea a 500.000 de dolari Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) pentru consolidarea rezilienței sectorului agricol al Moldovei la schimbările climatice și la dezastrele naturale.

Potrivit biroului UNDP din Chișinău, implementarea proiectului „Îmbunătățirea securității umane în Moldova prin reziliența agroalimentară la intensificarea șocurilor externe și climatice”, pe o perioadă de un an, va facilita accesul la tehnologii și experiență pentru modernizarea sistemelor de monitorizare agrometeorologică și hidrologică. Acest lucru va îmbunătăți calitatea datelor, contribuind la planificarea agricolă și la atenuarea pericolelor climatice, precum și la consolidarea sistemelor de avertizare timpurie.

„Ultimii ani au fost grei pentru fermierii din întreaga lume, în special pentru fermierii moldoveni care au fost afectați de schimbările climatice, mai ales seceta, dar și de presiunea economică din partea Rusiei, prețurile majorate la materii prime, inclusiv din cauza războiului Rusiei. Nu pot decât să exprim un mare respect modului în care fermierii din Republica Moldova și întreaga societate au reușit să facă față unor astfel de provocări. Mă simt mândru să fiu alături de oameni atât de curajoși. Mulțumim PNUD și altor agenții ONU și Ministerului Agriculturii pentru implicarea în implementarea acestui proiect”, a declarat Yoichiro Yamada, Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.

Potrivit reprezentantului permanent al UNDP în Moldova, Daniela Gasparikova, implementarea proiectului va permite obținerea unor date mai fiabile pentru luarea unor decizii fundamentate și la timp în domeniul agricol.

Specialiștii moldoveni vor învăța din experiența Japoniei, care este lider mondial în inovații, dezvoltarea și implementarea unui sistem eficient de avertizare timpurie.

Commentarii [ 2 ] adaugă comentariu

  1. 2024.03.15 14:16 Grigore
    Asa ceva ne ajuta?
  2. 2024.03.15 14:22 Nina
    Macar ceva-cerva si noi singuri trebue se facem in aceasta ramura.

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.