Economie

UN MANAGER PROPUNE AUTORITĂȚILOR SĂ SE CONCENTREZE PE PLANIFICAREA STRATEGICĂ

25 martie, 2024

Președintele consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, consideră că dacă autoritățile Moldovei doresc cu adevărat să construiască o economie eficientă, „trebuie să se concentreze pe planificarea strategică, să stabilească obiective naționale strategice, să adopte un plan de acțiune și să-și concentreze eforturile pe implementarea eficientă a acestuia”.

Potrivit INFOTAG, șeful interprinderii a scris pe rețelele de socializare că în prezent cel mai important partener economic al Republicii Moldova este Uniunea Europeană, căreia îi revin aproximativ 65% din exporturile țării sau aproximativ 2,65 miliarde de dolari.

„Astfel, economia RM depinde în mare măsură de starea economiei UE. Între timp, economia comunității se confruntă cu un cerc vicios de crize, care vor afecta și Republica Moldova. (...) În 2023, economia zonei euro era la limita recesiunii. Și trebuie să luăm în considerare că Europa este singura regiune din lume unde populația va scădea până în 2050. Pe de altă parte, Asia și Africa sunt cele mai populate regiuni cu creșteri demografice ridicate. Dar exporturile moldovenești către țările africane reprezintă doar 1,4% din totalul exporturilor - mai puțin de 57,1 milioane de dolari, în principal produse alimentare”, a remarcat managerul.

În opinia sa, dacă Moldova „reusește să construiască un sector agroindustrial eficient, poate deveni unul dintre furnizorii de alimente către regiunile supraaglomerate ale lumii”.

Commentarii [ 3 ] adaugă comentariu

  1. 2024.03.25 13:09 Grigore
    Dl Ceban, mai bine cautati gaz mai eftin pentru Moldova!
  2. 2024.03.25 13:16 Nicolae
    Vrem tarif mai mic la gaz natural!
  3. 2024.03.25 13:16 Maria
    Interesant, chind Moldovagaz o se fie bancrot?

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.