Economie

​MINISTRUL ENERGIEI A CONFIRMAT INTERESUL MOLDOVEI PENTRU GAZELE NATURALE LICHEFIATE DIN SUA

10 aprilie, 2024

Pentru a reduce dependența de gazul rusesc, Moldova are nevoie de acces la gazele naturale lichefiate (GNL) americane. Conform INFOTAG, Victor Parlicov, a declarat acest lucru în cadrul unei întâlniri la Washington cu președintele Asociației Petrolului și Gazului, Tim Stewart, și cu reprezentanții companiei de extracție a gazelor Chevron.

Ministrul a remarcat schimbările semnificative în structura pieței gazului și petrolului în Uniunea Europeană, luând în considerare embargoul actual asupra importurilor de petrol din Rusia și intenția UE de a renunța la gazul natural rusesc după 2027.

Parlicov a apreciat înalt faptul că SUA au reușit să devină într-o perioadă scurtă principalul exportator de gaze lichefiate din lume. El a propus marilor companii să studieze posibilitățile de a livra GNL în Republica Moldova, România și Bulgaria, unde consumul de resurse energetice rusești este în scădere semnificativă. Ministrul moldovean a invitat, de asemenea, companiile petroliere americane să participe la lucrările de geologizare în Moldova pentru evaluarea potențialului energiei geotermale în republică.

După cum a raportat anterior INFOTAG, în perioada 1-2 aprilie, Moldova a utilizat pentru prima dată GNL american, achiziționat în regim de testare în portul grecesc Alexandropolis.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.