Economie

MOLDOVA A PREZENTAT LA SUMMIT-UL „INIȚIATIVA CELOR TREI MĂRI” TREI PROIECTE DE CONECTARE ENERGETICĂ CU UCRAINA ȘI ROMÂNIA

11 aprilie, 2024

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, a prezentat joi la Summit-ul Inițiativei celor Trei Mări (I3M) de la Vilnius trei proiecte de conectare energetică a Moldovei cu Ucraina și România. A relatat INFOTAG, care a precizat că din cauza războiului din Ucraina, Moldova se confruntă cu ”nesiguranță și vulnerabilitate energetică”.

”Unirea sistemelor energetice cu România și Ucraina este de o importanță majoră pentru securitatea Moldovei, iar dezvoltarea producției de hidrogen ecologic reprezintă un pas decisiv în această direcție. Participând la I3M, Moldova are oportunitatea să-și consolideze independența energetică și să-și diversifice sursele de aprovizionare”, a declarat oficiala.

Proiectele propuse vizează îmbunătățirea interconexiunilor regionale, cum ar fi construcția celei de-a doua linii de înaltă tensiune 330 kV "Bălți - Hidrocentrala Nistru” și a liniei de înaltă tensiune ”Centrala Nucleară de la Ucraina de Sud - Primorsk - Vulcănești – Isaccea”. De asemenea, se propune creșterea capacității coridorului vertical al rutei de gaz Trans-Balcanic și dezvoltarea proiectelor de producție a hidrogenului verde.

”Proiectele de conectare energetică cu Ucraina și România vor avea un impact regional semnificativ. Acestea sunt propuse pentru finanțare și implementare cu ajutorul instrumentelor disponibile în cadrul I3M. Implementarea acestor proiecte va consolida securitatea energetică, va stimula dezvoltarea și va reduce impactul asupra mediului în regiunea Europei Centrale și de Est”, a subliniat secretarul.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.