Economie

LAFARGE A INVESTIT 40 DE MILIOANE DE EURO ÎN FABRICA DE CIMENT DIN REZINA

15 aprilie, 2024

Într-o perioadă de peste 20 de ani, compania franceză Lafarge a investit aproximativ 40 de milioane de euro în fabrica de ciment din Rezina, după ce a achiziționat-o în 1999 cu datorii de 40 de milioane de lei. Conform INFOTAG, revista economică „Logos-press” menționează că construcția fabricii de ciment din orașul Rezina a durat aproximativ 10 ani.

Producția fabricii a fost lansată în 1985. Capacitatea sa de producție a fost de 2,7 milioane de tone de ciment pe an, iar suprafața totală a fabricii depășea 213 hectare. Dar soarta fabricii s-a dovedit a fi de neinvidiat. Încă din 1991, din cauza reducerii bruste a pieței, fabrica a început să-și reducă semnificativ volumele. În cele din urmă, capacitățile sale au fost utilizate la doar 12%. În 1994, fabrica a fost reorganizată într-o societate pe acțiuni, Ciment, cu o majoritate deținută de stat. Cu datoriile de 40 de milioane de lei, SA Ciment a fost inclusă în programul de privatizare, iar Lafarge a achiziționat-o cu această ”datorie”.

Numai pentru reabilitarea fabricii, care a durat cinci ani, Lafarge a investit 17,7 milioane de dolari.

Investitorul francez a reușit să extindă gama de produse, să pună în funcțiune o stație automată de încărcare a cimentului vrac și să instaleze echipamente moderne pentru ambalare și depozitare a cimentului.

Pe site-ul de producție au fost instalate filtre noi, care reduc nivelul emisiilor dăunătoare. Fabrica a devenit un exemplu de afacere rațională. În 2022, veniturile din vânzările Lafarge Ciment Moldova au fost de 915 milioane de lei, iar profitul net - 121 milioane de lei.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.