Economie

​MINISTRUL ENERGIEI A DISCUTAT ÎN ABU DHABI AVANTAJELE ȘI POSIBILITĂȚILE „TRECERII VERZI”

18 aprilie, 2024

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat joi la cea de-a doua parte a celei de-a 14-a sesiuni a Adunării Generale a Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă (IRENA) din Abu Dhabi (EAU).

Conform biroului de presă al ministerului, subiectul principal al discuțiilor este obiectivul de a tripla capacitatea de energie regenerabilă până în 2030. Aceast angajament a fost semnat de către 118 țări în 2023, inclusiv de Moldova.

În cadrul întâlnirii a avut loc o masă rotundă a miniștrilor, dedicată schimbărilor geopolitice care afectează securitatea energetică globală. În timpul discuțiilor s-a remarcat că criza energetică recentă a prins nepregătite continentul european, determinând consumatorii din UE să plătească mai mult pentru energie din cauza dependenței de importurile de combustibili fosili.

Participanții au remarcat succesele țărilor europene în consolidarea rețelelor electrice, inclusiv sincronizarea sistemelor Moldovei și Ucrainei cu rețeaua continentală (ENTSO-E). Acest lucru a deschis noi oportunități pe piață și a consolidat nivelul de securitate a alimentării cu energie, consolidând independența energetică a Moldovei.

Ministrul s-a întâlnit cu reprezentanții Organizației Mondiale a Economiei Verzi (WGEO). Părțile au schimbat opinii despre colaborarea cu Alianța Globală pentru Economia Verde (GAGE) condusă de Emiratele Arabe Unite și WGEO, ceea ce va contribui la atragerea investițiilor în proiectele de energie regenerabilă.

Commentarii [ 1 ] adaugă comentariu

  1. 2024.04.18 15:33 Fima
    Minist ca turist - SUA, Bel;igia, Dubai...

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.