Economie

GUVERNUL SE OCUPĂ CU SOLUȚIONAREA PROBLEMELOR LA ÎNTREPRINDEREA DE STAT „CĂILE FERATE A MOLDOVEI” - ANDREI SPÎNU

19 aprilie, 2024

În prezent, guvernul se ocupă de rezolvarea problemelor la întreprinderea de stat „Căile Ferate a Moldovei” (CFM). Potrivit INFOTAG, acest lucru a fost declarat de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

În cadrul unei emisiuni la canalul TV8, ministrul a spus joi seara că cabinetul de miniștri a fost nevoit să caute fonduri pentru plata salariilor după demisia neașteptată a directorului întreprinderii, Oleg Tofilat. Spînu a respins afirmațiile lui Tofilat, care a declarat că din cauza zvonurilor despre înlocuirea sa în funcția de director al întreprinderii, băncile, presupus, au refuzat să acorde un credit CFM, deoarece au avut îndoieli cu privire la posibilitatea de a încheia tranzacții financiare cu Tofilat.

„Este o minciună. Nu știu nimic despre zvonurile că ar fi fost planificată înlocuirea sa. Am discutat atât cu Banca Națională, cât și cu băncile comerciale, încercând să negociem un credit pentru CFM pentru a putea plăti salariile angajaților. Dar răspunsul a fost foarte clar atunci - există un regulament strict al BNM în ceea ce privește creditarea companiilor care ar putea deveni neperformante”, a spus Spînu.

Ministrul a informat că la începutul anului a discutat cu directorul CFM despre situația de la întreprindere, propunând optimizarea și reducerea personalului.

„Am ajuns la concluzia că situația este neplăcută. CFM nu poate plăti salariile angajaților - acestea sunt de 4-5 mii de lei, dar acordă prime angajaților din birourile centrale. (…) Nimeni nu dă prime atunci când compania nu poate plăti salariile. (...) Am convenit să căutăm soluții, dar câteva săptămâni mai târziu, Tofilat a anunțat demisia. Nici măcar nu a informat anticipat despre asta. Demisia lui Tofilat a blocat activitatea timp de câteva săptămâni, inclusiv plata salariilor, deoarece nu avea cine să semneze documentele”, a remarcat ministrul.

Potrivit spuselor sale, a fost găsită o soluție temporară pentru plata unei părți a datoriilor salariale pentru luna decembrie a anului trecut.

„Compania de stat Loteria Națională a Moldovei a acordat un credit de 35 de milioane de lei CFM pentru plata restanțelor salariale. Există un mecanism legal între companiile de stat. Prin hotărârile consiliilor și a Agenției de Stat, se pot acorda împrumuturi. Acești bani au fost acordați pentru acoperirea salariilor pe o lună. Am promis în februarie că până la sfârșitul lui martie vom achita restanțele din 2023. Practic, am făcut asta, mai avem de plătit 2-3 milioane de lei. În această săptămână, noul interimar al întreprinderii a propus deja un nou plan de criză, a luat măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor”, a subliniat Spînu, adăugând că „întreprinderea poate crește volumele de transport feroviar și va fi capabilă să plătească salariile”.

adaugă comentariu

adaugă comentariu

  • nume
  • email
  • mesaj
Multumim!
Comentariul dvs. va fi publicat după aprobarea administratorului.